На 22 юни ще бъде открит Историческият парк край Варна

0
310
Исторически парк Варна
Снимка: Искра.бг

Близо 20 000 души се очаква да посетят Историческия парк край Варна. Той ще бъде открит с грандиозен концерт на 22 юни. Това обяви днес Ивелин Михайлов, инициатор на проекта и изпълнителен директор на „Исторически парк“ АД.

Историческият парк е насочен първо към българите, но целта му е да се привлекат и чуждестранни туристи. Организаторите вече са се свързали с туроператори от над 12 държави – от Япония и Китай до САЩ.

„Да помогнем на западняците да ни познаят. Да бъдем за тях една новооткрита държава. Да привлечем блогъри, специалисти“, коментира Михайлов.

А какво ще могат да видят посетителите му? Пет епохи от човешката цивилизация ще оживеят на родна земя в комплекс, който ще се шири на площ от 500 дка на 33 км от Варна до с. Неофит Рилски.

Това лято ще бъде отворена първата от общо пет зони. Тя ще предлага пътуване назад във времето до неолита и халколита, когато прадедите ни са започнали да отглеждат домашни животни и културни растения, да ползват метални вместо каменни инструменти и оръжия и постепенно са заменили родовообщинния строй с държавно управление.

В наколни селища посетителите ще могат да видят оръдията на труда, облеклата, интериора и храната, с която са се препитавали древните. Там ще бъде изложени и символите на първата цивилизация – прототип на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, както и първият златен жезъл – символ на царската власт.

Съседна зона ще представя развитието на обществото през бронзовата и желязната ера, когато по българските земи е процъфтявала тракийската култура. В парка тя ще е представена чрез тюрзис /тракийски дворец/ с военни помещения, три гробници и пълноразмерна възстановка на храм на Богинята майка. Финалът на първия етап ще са укрепено славянско селище и прабългарски стан с всички характерни атрибути – от каруцата юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска. А Ивайло Михайлов твърди, че докато е жив, ще развива парка и няма да приключи през 2022, когато ще бъдат изградени и останалите зони.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments