На 15 септември ще има тържества в дворовете на училищата само за първокласниците

0
670
Училище
Снимка: Wikimedia commons

На 15 септември да има тържества в дворовете на училищата само за първокласниците. Това е вариантът, който е бил обсъждан от работна група към Министерството на образованието и науката, предаде „24 часа“. Целта е да няма струпване на голям брой ученици и родители на първия учебен ден. В същото време първокласниците ще имат своето изпращане на 15 септември. Според експертите именно за тях е най-важна социализацията и дистанционната форма на обучение не е приложима.

Обмисля се и вариантът децата от първи клас да бъдат разделени на две. Едната част ще се поема от редовния учител, а другата – от този, който отговаря за занималнята. Така ще се получат класове с по 11-12 деца.

Засега от Министерството на образованието и науката предвиждат новата учебна година да започне присъствено за всички училища в страната. Ще се спазва обаче дистанция, ще се прилага дезинфекция, ще се ползват и предпазни средства. Все още не е ясно дали носенето на маски ще е задължително в коридорите по време на междучасията. В някои държави за големите ученици има такова изискване дори и по време на часовете.

Ако има заразен с коронавирус учител или ученик, няма да се затваря цялото школо. Ще се поставя под карантина само съответния клас. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов вече увери, че ако се наложи да се правят PCR тестове, те ще бъдат безплатни. Не е ясно обаче дали ще се поемат и тези на родителите на съответните ученици.

В момента образователното и здравното министерство обсъждат изискванията, които ще се прилагат за провеждането на учебния процес по време на епидемична обстановка, но правилата все още не са готови.

Засега е ясно, че всяко от училищата ще избира само как да организира часовете и отдиха, защото е с различна материална база. Целта е контактите между децата да бъдат ограничени максимално и да има редовно почистване. Сред вариантите е часовете на различните класове да започват по различно време. Примерно за първи клас в 07:45 часа, за втори – в 08:00 часа и така нататък. Добър е и вариантът учениците да влизат от различни входове така, както това беше направено за детските градини.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments