МЗ: ТЕЛК ще отчитат всяко увреждане

0
45
ТЕЛК. Снимка: архив
ТЕЛК. Снимка: архив

Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност.

„Същественото в тази промяна е отчитане на всяко увреждане, не само на водещото. Предвижда се възможността освидетелстваните или неосвидетелствани граждани да имат право да заявяват преосвидетелстване извън случаите на 56 ал. 1 от Закона.“

Това заяви здравният министър Асен Меджидиев от служебния кабинет на Гълъб Донев след днешното заседание на Министерския съвет /МС/.

„Ще има промяна и в ТЕЛК комисиите – много повече експерти ще могат да оценяват и да правят експертиза, да бъдат поставени крайни срокове за експертиза“, посочи министърът.

Сред промените е и възможността родителите на деца до 12-годишна възраст да могат да ползват болничен, когато детето е върнато от учебно заведение заради карантина.

„Има промяна и за хората с психични увреждания в категорията, за която е нужен придружител“, уточни служебният здравен министър. Той коментира и върлуващия грип в страната:

„Грипът е с много по-голямо разпространение и доста по-тежко протичане. Слава Богу, в някои области, където се взеха мерки, давам пример Бургас, вече имаме преминаване на пиковата ситуация на заразяване с грип. Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са все още са високи нивата. За София положението е спокойно, не се налагат налагане на допълнителни мерки.“

„МЗ препоръчва често проветряване, използване на маски, когато сме на обществени места, където има струпване на много хора и обръщане към личните лекари“, посочи здравният министър.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments