МЗ: Шесткомпонентната ваксина за новородени вече е налична

0
96
Ваксина
Снимка от Pixabay

Вчера в склада на Министерството на здравеопазването /МЗ/ е доставено първото количество от шесткомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенца тип Б, предназначена за задължителни имунизации на новородените от общопрактикуващите лекари.

През следващата седмица предстои доставката на още количества, като с тях общо доставените в страната дози ще са 45000, съобщиха от здравното министерство. Регионалните здравни инспекции са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области. В столицата по-голямата част от общопрактикуващите лекари вече са получили количества.

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов посочи пред медии, че в министерството са получени единични сигнали за недостиг на ваксината. Вече се извършва проверка, на база която ще се изготви анализ, който да посочи каква е причината за сигналите.

Здравното министерство е договорило достатъчни количества от шесткомпонентната ваксини, така че да бъдат обхванати подлежащите деца.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments