Мястото на автобусната катастрофа на АМ „Струма“: Дефектна маркировка и знак, захванат с тел

0
299
Пътен знак
Пътен знак. Снимка: Скрийншот от видео на "NOVA"

Месец след тежката автобусна катастрофа на АМ „Струма“ всичко в района на местопроизшествието е било променено до неузнаваемост, а експертите продължават да правят анализи кои са възможните причини за произшествието. Сега на мястото на мантинелата, която се вряза в македонския автобус, е поставен „терминал“. По повод него Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики коментира за „NOVA“:

„Проблемът е, че двете стрелки не са регламентирани и не могат да се слагат. В същото време отгоре има знак, който е с по-голяма степен на светлоотразителност и хората се объркват.“

Русинова добави, че е интересен фактът, че знакът е захванат с тел, а след това е бил заварен. Тя не може да каже дали това е добро решение, но го определя като „типична хубава работа, но българска“.

Според експерта правилно решение е поставянето на съоръжение, което след удар намалява кинетичната енергия, за да може колата да спре. Проблем обаче има с маркировката на фаталния участък. По думите й отдолу има термопластик, който не е бил почистен, а върху него е била намазана боята и сега се лющи. Средната разделителна е пожълтяла, тоест – дефектирала е и не е изпълнена правилно, добави тя.

Да бъде затворена отбивката в тази част на магистралата, защото мястото й не е в определената крива, препоръчва Русинова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments