МВР предупреждава за нов вид онлайн измама, която набира скорост у нас

1
6460
Телефон
Илюстративна снимка. Снимка: Freepik.com

Зачестяват сигналите от български граждани, загубили значителни суми след инвестиране в измамни онлайн платформи, претендиращи да са лицензирани посредници.

За това предупреждават дирекция „Киберпрестъпност“ към МВР, като описват подробно механизма на измамата стъпка по стъпка. 

Първоначално пострадалите попадат на реклама в социалните мрежи, която ги примамва да инвестират в акции или криптовалути чрез легитимен посредник. Впоследствие те наблюдават как печалбата им бързо нараства в своя профил в онлайн платформа, а мнимите агенти настояват за нови инвестиции в спешен порядък за максимална печалба. При опит за теглене на спечеленото, се искат още и още пари под различни претексти. Рано или късно платформите изчезват или променят адреса си в онлайн пространството.

От полицията разясняват и какви са признаците, по които може да разпознаете, че платформите не са легитимни и ще станете жертва на измама.

Обикновено това включва, липса на подписан договор с инвестиционния посредник, никога не са се срещали с негов представител. Също така комуникацията с другата страна е единствено през различни онлайн платформи (Telegram, WhatsApp, Gmail/Google Chat) или по телефон. 

Притеснителни сигнали също така са, ако доходността е нереално висока, липсва реално получена печалба, а при отказ за нови инвестиции комуникацията рязко спира.

От дирекция „Киберпрестъпност“ съветват хората да бъдат мнителни към всякакви предложения за инвестиции, получени онлайн. Те са публикували списък със сайтове и домейни установила, че се използват за извършване на инвестиционни измами

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
ангел
ангел
1 месец по-рано

кой се връзва на такива лесни печалби?