МВР: Отменете пътуванията си този уикенд!

1
5134
Сняг
Сняг. Снимка: Агенция "Пътна инфраструктра"

МВР разпространи съвети към гражданите във връзка тежката зимна обстановка, която се очаква на територията на почти цялата страна през идните почивни дни. От ведомството препоръчват на хората да отменят пътуванията си, освен ако не а крайно наложителни. 

„В случай че пътувате, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия. Избирайте само главни пътища, дори маршрутът да е по-дълъг“.

МВР напомня на гражданите да се обличат с топли дрехи и да се уверят, че мобилният им телефон е добре зареден. Съветва се да не се стои на открито на местата, където духа силен вятър и да се избягва минаването покрай сгради, електропроводи и дървета, съветват още от ведомството.

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев към всички областни дирекции в страната е създадената необходимата организация и по места е осъществена връзка със структурите на Агенция „Пътна инфраструктура“ с оглед готовност на снегопочистваща техника за намеса по пътни участъци.

Кодове за лошо време
Кодове за лошо време. Снимка: НИМХ

Особено внимание се обръща на мостове и виадукти по отношение заледяване и своевременно опесъчаване. Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН/ ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

От ГДПБЗН напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната, за утре е обявен „оранжев код“ за по-голямата част от страната, като за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе той е „червен“.

Очакват се обилни валежи от дъжд и силен порив на вятъра, както и условия за образуване на преспи и снегонавявания. В Предбалкана се очаква снежна покривка до 20-30 см, както и значително повишаване на речните нива в Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Шоков
Шоков
3 месеци по-рано

Дано хората да проявят разум и да няма жертви заради безразсъдство!