МВнР с уточнение как се формират секционните избирателни комисии в чужбина

0
98
МВнР
Снимка: МВнР

От Министерството на външните работи уточниха как се формират секционните избирателни комисии. Те обявиха, че съгласно Изборния кодекс се назначават от Централната избирателни комисия, включително и тези извън страната, като тя утвърждава и списъци с резервни членове. Освен това до изборния ден се регистрират застъпниците извън страната на кандидатските листи и им се издават удостоверения. 

МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.

Посланиците и останалите служители на МВнР в представителствата ни в чужбина са деполитизирани и не могат да правят коментари по решенията на ЦИК. Тяхната роля в изборния процес е ясно регламентирана и е организационно-техническа.

„Изпратихме указания на ръководителите на дипломатически и консулски представителства да не заемат страна в изборния процес или да изразяват позиции извън техните правомощия по Изборния кодекс“, обявиха още от МВнР. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments