МВнР с остра позиция заради руския филм, в който се твърди, че славянската азбука произлиза от Македония

0
62
МВнР
Сграда на Министерство на външните работи. Снимка: Архив

Министерството на външните работи на Република България излезе с остра позиция по повод на руския филм, в който се твърди, че родината на славянската азбука и Кирил и Методий е Македония и те нямат нищо общо с нашата родина. Лентата е документална и се казва „Една вяра, един език“. 

Публикуваме цялата позиция на МВнР без редакторска намеса:

„Във връзка с обществения интерес около руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно.

Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни.

Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments