МВнР призова за прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан

0
213
Снимка: Пиксабей

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви, заявиха от Министерството на външните работи у нас. 

Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели.

Изявлението на МВнР се отнася за посредничеството на ОССЕ, Франция, Русия и САЩ, целящо достигането на мирно споразумение. Последният сериозен опит за това се срина през 2010 година, а от 2016 година насам напрежението по границата се обостри.

Както ви съобщихме по-рано днес от Искра.бг, тази сутринта Азербайджан започна „активни бомбардировки“ по фронтовата линия на Карабах и по граждани, включително в главния град в региона Степанакерт. Министерството на отбраната на арменските сепаратисти в региона твърди, че войските им са свалили два азербайджански хеликоптера и три дрона.

Арменците съобщиха за жертви от тяхна страна – убити са жена и дете, но докладът с жертвите щял да бъде допълван. Правителството обяви военно положение и мобилизира армията си. От отсрещната страна министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело „контраофанзива за потискане на бойната дейност на Армения и осигуряване на безопасността на населението“ и отказа да признае жертвите на арменците.

Етнически арменски сепаратисти завзеха Карабах от Баку по време на войната през 90-те години, отнела живота на 30 000 души. Преговорите за разрешаване на спора за Карабах – един от най-тежките конфликти, възникнали след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. – бяха до голяма степен в застой след споразумението за прекратяване на обстрела от 1994 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments