МВнР осъди референдумите в Украйна

0
19
МВнР
Сграда на Министерство на външните работи. Снимка: Архив

Днес в области на Украйна се провеждат референдуми за присъединяване към Русия. От българското Министерство на външните работи /МВнР/ осъдиха тези прояви. Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев беше категоричен, че на този етап няма конкретна военна заплаха за нашата страна, но ние следим развитието на ситуацията заедно в НАТО и Европейския съюз /ЕС/, предаде „БНР“.

Коджабашев посочи, че последните новини от Москва не са никак приятни, защото те показват, че има ескалация на отношенията, освен това се е появила и ядрена реторика. Като към всичко това се прибавят и референдумите се засилва необходимостта от показването на ясна и категорична подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Коджабашев беше категоричен, че обявените референдуми в Донецка и Луганска област са поредното доказателство за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Именно поради тази причина резултатите от допитванията няма как да бъдат признати в международен план. Зам.-министърът подчерта, че те са единствено опит за легитимиране на военната инвазия на Русия. И със сигурност всичко това ще изостри конфликта още повече.

Все още не е ясно дали ще има руснаци, които ще поискат хуманитарен статут у нас след обявената от Владимир Путин военна мобилизация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments