МВнР: Българите да спазват добрия тон към Северна Македония

0
26
Знаме на Северна Македония
Знаме на Северна Македония. Снимка: Pixabay

„България винаги се е стремяла към утвърждаване и задълбочаване на приятелството и добросъседството в отношенията със Северна Македония. Българската държава инвестира много усилия за реализирането на тази цел през последните години.”

Това се казва в позиция на българското външно министерство по повод изказвания след обявяването, че от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ предлагат в РС Македония да има закон, забраняващ българските сдружения. От българското дипломатическо ведомство подчертават, че всякакви публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи.

„Те не представляват официалната позиция на българската държава и опити да бъдат представени като такава са некоректни и знак на недобронамереност”, пишат дипломатите ни като признават, че е имало множество провокации срещу България и особено срещу българите в Северна Македония през последните месеци. Обидните изявления не са в интерес на българите в Северна Македония, категорични са от МВнР.

„Те отклоняват общественото внимание от справедливия и легитимен стремеж на българската общност за равни граждански права, особено за свободно сдружаване и отстояване на културно-историческото им наследство”, се казва в позицията.

От Външно призовават политиците и обществениците на България и на РС Македония да се придържат към духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и да насочат усилията и послания си към подпомагане на процеса за възстановяване на доверието и утвърждаването на добросъседски отношения.

Припомняме ви, на футболния мач между България и РС Македония, който се проведе в Скопие, бе освиркан нашия химн. След това македонски журналисти попитаха техния премиер Димитър Ковачевски дали не се реагира твърде бавно на подобни провокации, когато те идват от македонски фенове, но той отрече това.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments