МВФ призова Ел Салвадор да премахне биткойн като законно платежно средство

0
6
Биткойн.
Биткойн. Снимка: Пиксабей

Международният валутен фонд /МВФ/ призова Ел Салвадор да отмени решението си да направи биткойн законно платежно средство, пише „BBC“.

Припомняме, че през септември Ел Салвадор стана първата страна, която позволи на потребителите да използват криптовалутата във всички транзакции, наред с щатския долар. Решението доведе до мащабни протести заради опасения, че ще донесе нестабилност и инфлация в бедната латиноамериканска страна.

Биткойн загуби около половината от стойността си от ноември. МВФ предупреди президента Найиб Букеле за рисковете, които криптовалутата крие за страната, като подчерта, че ще бъде трудно да се получи заем от институцията.

Според изявление сега директорите на борда призоваха властите да стеснят обхвата на закона за биткойн, като премахнат статута на законното платежно средство на биткойн. Те подчертаха „големите рискове, свързани с използването на биткойн за финансовата стабилност, финансовата цялост и защитата на потребителите“ и с издаването на облигации, обезпечени с биткойн.

Когато Ел Салвадор въведе виртуалната валута като законно платежно средство, правителството пусна ново приложение за дигитален портфейл, раздавайки по 30 долара (22 паунда) в биткойн на всеки гражданин. В цялата страна бяха инсталирани и над 200 нови банкомати.

Правителството на страната представи мярката като начин за стимулиране на икономическото развитие и работните места, но Ел Салвадор беше разделен от този ход. Това означава, че фирмите, където е възможно, вече са задължени да приемат цифровите монети като плащане.

Биткойнът е спорна валута отчасти, защото стойността му може да варира значително – тя се покачва и намалява драстично през последната година. Биткойн се търгуваше на около 37 000 долара във вторник, като загуби около половината си стойност в сравнение с рекорда от 67 734 долара, постигнат през ноември.

Президентът Букеле обяви през ноември планове за изграждане на биткойн град в основата на вулкан в Ел Салвадор, с криптовалутата, използвана за финансиране на проекта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments