Музиката е средството за подобряване на психичното състояние при хората

0
15
Музика
Снимка: Pixabay

Музиката е средство за подобряване на психичното състояние при хората, заяви цигуларката Цветина Панайотова.

По отношение на психичното здраве у нас все още властва медицинският модел, според който здравните проблеми се коренят във физиологични или биологични причини. В по-напредналия свят, от който би трябвало да черпим иновативните практики, разглеждат психичното здраве като био-психо-социален феномен. Там се търси по-комплексни подходи за подобряването му. Използването на психотерапия, музикотерапия, различни психо-социални интервенции не е нещо ново в лечението на хора с психични заболявания в другите държави.

Музиката като средство за подобряване на психичното състояние се използва още от древността. В книгата „Царе“ се казва, че когато Давид свири на арфа на цар Саул, тревогата и мрачните му мисли изчезват. Днес музикотерапията вече не се прави по усет и по интуиция, както в библейски времена. Тя се е превърнала в истинска наука, чиито възможности, за съжаление, в нашата страна не се използва достатъчно.

Единици са държавните болници, където се предлага музикотерапия като част от общия терапевтичен план. „Александровска“ болница е може би първата от тях, а в нея вече 10 години работи Цветина Панайотова. Тя идва тук като цигуларка, участваща заедно със свои приятели в благотворителни концерти в различни отделения на болницата. На по-късен етап практикува стаж по университетската си специалност „Музикотерапия“, която я убеждава в смисъла от нейната работа. Тя се превръща в една от малкото в страната музикотерапевти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments