МТСП: Социалните услуги за деца се увеличиха

0
140
Деца
Снимка: Pixabay

Броят на социалните услуги в общността за подкрепа на децата и семействата се е увеличил от 241 до 725 за периода 2010-2023 година. Това стана ясно по време на среща на заместник-министър Елка Налбантова и експерти от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ с делегация от Египет, която е на посещение в България. На нея беше представен опитът на страната ни в реформата за деинституционализация на грижите за деца в България.

„Едно от най-важните постижения на реформата е, че днес децата, които имат нужда от публична грижа, я ползват предимно в семейна среда – в семейства на роднини или близки и в приемни семейства“, каза заместник-министър Елка Налбантова. Тя отбеляза, че паралелно със закриването на стария тип институции е инвестирано в изграждането на мрежа от нови социални услуги в общността. В тях сега оказва подкрепа на повече от 16 300 деца и семейства.

В дискусията участваха и представители на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. По време на разговора експертите представиха политиката за подкрепа на деца и семейства в България, в основата на която е разбирането, че семейството е най-добрата среда за отглеждането и развитието на всяко дете.

„Когато започвахме процеса, не бяхме много сигурни каква е бройката на децата, настанени в домове. Някои казваха, че те са 35 000, други – че са 11-12 000 деца. Днес броят им е намалял до около 200 деца. Убедени сме, че пътят, който изминахме, е за доброто на бъдещите детски поколения и техните родители“, подчерта заместник-министър Налбантова.

Данните показват, че към момента от съществуващите през 2010 г. 137 специализирани институции за деца са останали само 4 дома за медико-социални грижи за деца във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора. Те се управляват от Министерството на здравеопазването и предстои да бъдат закрити.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments