МТСП: Насочваме се към усъвършенстване на уредбата за хората с увреждания

0
716
Инвалидна количка
Инвалидна количка. Снимка: Pixabay

„Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ насърчава прилагането на политики и практики за защита правата на хората в неравностойно положение в унисон с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН. Нашите усилия са насочени към усъвършенстване на действащата нормативна уредба и оказваната от държавата подкрепа, включително и на хората с психични и интелектуални затруднения.“

Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска на конференция на тема „От правото към справедливостта „Независимият съд – гарант за справедлив процес. Ролята на съда в гарантиране на достъпа до правосъдие на лица с увреждания“. Участниците във форума обсъдиха предизвикателствата във връзка с участието на хора с психични и интелектуални затруднения в съдебни производства.

МТСП
МТСП. Снимка: МТСП

„Националната стратегия за хората с увреждания 2021-2030 година очертава дългосрочните цели, които ще създадат по-добри възможности хората в неравностойно положение да упражняват правата си“, каза зам.-министър Клисурска. Тя подчерта, че Законът за социалните услуги дава по-голяма защита на хората, поставени под пълно запрещение, отколкото действащата правна уредба като въвежда необходимите гаранции да не се допуска ползването на социални услуги против волята на хората, като водещи са техните предпочитания, независимо дали са поставени под запрещение или не.

Двудневната конференция се организира от фондация „Глобална инициатива в психиатрията–София“ в партньорство със Съюза на съдиите в България и Българския център за нестопанско право. В рамките на проект „Ex iure ad iustatium“ организациите разработват иновативен алгоритъм за прилагане на процедури, гарантиращи върховенството на правата, съобразно най-модерните правозащитни актове за хора с психични разстройства и интелектуални затруднения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments