МРРБ ще инициира дебат за пропуски в Изборния кодекс след местния вот

0
89
Гласуване
Гласуване. Снимка: Искра.бг

Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ е изпратило писмо до кметовете на общини след запитвания на граждани, които не са могли да упражнят правото си на глас на насрочените за 29 октомври 2023 г. местни избори за кметове и общински съветници. Това съобщиха от ведомството. 

След задълбочен анализ на нормативната уредба Министерство на регионалното развитие и благоустройство е установило, че част от текстовете в Изборния кодекс съдържат законова непълнота, която би могла да доведе до различна практика по сходни случаи. Пропуските в законодателството следва да се обсъдят в широк обществен дебат, в спокойна и отдалечена от избори обстановка, посочиха още от МРРБ. 

Поради факта, че писмото е станало обект на предизборна злоупотреба в последния ден на кампанията преди балотажа за кметове на 5 ноември 2023 г., то е било изтеглено. Дискусията щяла да бъде възобновена след изборите, за да се гарантират по безспорен начин избирателните права и задължения на българските граждани. Изчистването на законовите празноти в Изборния кодекс ще бъде поставено отново на дневен ред след предстоящия втори тур на местните избори, категорични са от регионалното министерство.

Приоритет в работата на МРРБ е, според правомощията му, да гарантира провеждането на честни и свободни избори при стриктно спазване на действащото изборно законодателство, подчертаха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments