МРРБ предупреждава за фалшив имейл от името на министър Андрей Цеков

0
41
Смартфон и компютър
Снимка: Pixabay

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предупреди за разпространяване на зловреден имейл със subject (тема): „RE: Информационно бюро“ от електронна поща със следния имейл адрес: andrei.tsekov@mrrb.government.bg.

Електронното писмо е от името на министър Андрей Цеков и експертите киберсигурност във ведомството предупреждават потребителите да не го отварят

За проблема вече е информиран Министерския съвет, както и всички министерства и общини. Сигнал е подаден и до Държавната агенция „Национална сигурност“ и Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/.

В началото на месеца от Министерския съвет съобщиха, че се разпространява манипулирано видео с лицето и гласа на премиера Николай Денков. То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема.

За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео бе представено като извадка от новинарска емисия, предупредиха от кабинета и призоваха гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments