МРРБ и КСБ набелязаха общи цели, а сред тях – да се борят с незаконното строителство

Ще се търси и решение за индексация на цените по договорите в строителството

0
29
Среща между екипите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Камара на строителите в България
Среща между екипите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и Камара на строителите в България. Снимка: МРРБ

Ръководствата на Регионалното министерство и Камарата на строителите в България /КСБ/ мислят в една посока по много от темите, които бяха обсъдени днес на работна среща и касаят целия строителен бранш. Въпросът е чрез какви механизми да стигнем до по-ефективни решения на харчене на финансов ресурс, посочи ресорният министър арх. Виолета Комитова по време на съвместен брифинг с председателя на Управителния съвет на Камарата инж. Илиян Терзиев след срещата.

От своя страна инж. Терзиев благодари на министър Комитова, като подчерта, че за първи път в КСБ идва цялото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

„Коментирахме редица актуални за сектора въпроси, като за много от нещата позициите ни съвпадат. Имаме и различия, разбира се. Например по отношение на инженеринга. Но въпреки тях вярвам, че само това е начинът – диалог, чрез който съвместно да намерим правилните решения, с които да подредим строителния бранш“, заяви инж. Терзиев.

„Имаме пълно съгласие с КСБ за необходимостта от компенсиране на стойността на обектите, финансирани от държавата и общините с цел възможността им за приключване в срок. Най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Защото сме дали пари за него, а не сме получили накрая строителен продукт“, заяви от своя страна министър Комитова.

„Първата ни точка е да помислим за допълнителни средства за започнати строежи, за да можем да ги довършим, за да не оставаме незавършено строителство. За постигането на това, ще трябва да положим много усилия – и КСБ, и ние“, подчерта арх. Комитова.

„Еднакво мислим и по въпроса за незаконното строителство. На еднакво мнение сме – и МРРБ, и Камарата на строителите сме убедени, че трябва да се борим с това пагубно явление, което поглъща много средства от бюджета“, допълни регионалният министър.

Арх. Комитова подчерта и единомислието между МРРБ и КСБ по отношение на общата цел за осигуряване на 1,5 млрд. лева в бюджета за текущ ремонт и поддръжка на пътища. Тя изтъкна, че за последните 4 години държавата е давала всяка година 1,5 млрд. на строителните фирми за текущ ремонт и поддръжка.

„Ще настоявам за следващия бюджет колкото е възможно по-близка сума до тази да влезе, за да престанем да работим винаги в стрес“, заяви министърът и обяви и други общи теми с КСБ, по които трябва да бъде намерено решение, като гаранционните срокове на строежите, за да се избегне явлението „ремонт на ремонтите“.

МРРБ и КСБ вече работят и ще продължат да работят заедно и по промени в нормативната уредба – ЗУТ, ЗОП, както и по редица поднормативни актове – наредби и др.

На въпрос от медии за исканата от КСБ оставка на министър Комитова Илиян Терзиев заяви, че това е минало.

От страна на МРРБ в срещата участва цялото ръководство на министерството. Министър Комитова бе придружена от нейните заместници Валентин Граматиков, Иван Шишков и Нина Стоименова и от началника на кабинета на ведомството Цветелина Лазарова.

В събитието от страна на КСБ участие взеха инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата, инж. Светослав Глосов, почетен председател на КСБ, Валентин Николов, изп. директор на КСБ, Любомир Пейновски, член на ИБ и УС на КСБ, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия FIEC и председател на ОП на КСБ – София, инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на КСБ, инж. Камен Пешов, председател на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments