Мрачно настроение витае сред украинската армия: Войната с Русия продължава

0
49
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Почти 2 години след като Русия нахлу в Украйна, сред украинските военнослужещи витае мрачно настроение, пише „Associated Press“. Въпреки разочароващата контраофанзива това лято и признаците на колеблива финансова подкрепа от съюзниците, украинските военнослужещи твърдят, че все още са твърдо решени да победят. С наближаването на зимата обаче, те се опасяват, че Русия е по-добре оборудвана за бойните действия и споделят, че са разочаровани от факта, че отново са в отбранителна позиция в изтощителната война. Някои дори се съмняват в преценката на своите главнокомандващи. Недоволството сред членовете на украинската армия, което преди беше изключително рядко и се проявяваше открито само на четири очи, сега е много по-често срещано и изявено.

В южния град Херсон, където Украйна организира атаки срещу добре въоръжените руски войски от другата страна на река Днепър, военнослужещите се питат защо тези сложни за изпълнение операции не са започнали преди месеци при по-топло време.

„Не разбирам. Сега е по-трудно и по-студено. Това не е само мое усещане, много подразделения го споделят“, казва командирът на антидроновото подразделение на 11-а бригада на Националната гвардия, който на бойното поле е известен под името Боксер.

Русия, която незаконно анексира Кримския полуостров през 2014 г., понастоящем контролира около 1/5 от територията на Украйна. След 22 месеца война сега двете страни се намират в патова ситуация. Според анализатори руските сили се стремят да навлязат по-дълбоко в Източна Украйна в рамките на тази зима, за да може руският президент Владимир Путин да използва този импулс в кампанията си за преизбиране – резултат, който е почти сигурен. Окуражен от последните успехи на бойното поле, лидерът заяви миналата седмица, че остава напълно ангажиран с войната и разкритикува Украйна, че „жертва“ свои войски, за да демонстрира успех пред западните спонсори.

В САЩ, които вече са похарчили около 111 млрд. долара в помощ на Украйна, президентът Джо Байдън отново се застъпи активно за отпускането на допълнителни 50 млрд. долара финансова помощ, но републиканските законодатели се противопоставят на предложенията за по-щедра подкрепа.

„Причината, поради която украинците са потиснати, е, че сега усещат, че не само не са се справили добре тази година. Те знаят, че играта на руските сили се подобрява. Те виждат какво се случва в Конгреса и в ЕС,“, твърди Ричард Баронс, бивш генерал от британската армия.

Тази зима макар Украйна да е в отбранителна позиция, нейните военни лидери твърдят, че нямат намерение да се откажат от борбата.

Мрачно настроение

Умората и разочарованието на бойното поле се отразяват и в украинската столица Киев, където разногласията между лидерите наскоро излязоха наяве. Миналия месец президентът Володимир Зеленски публично оспори оценката на началника на военните сили на Украйна Валерий Залужний, според която войната е достигнала патова ситуация. Освен това кметът на Киев Виталий Кличко неведнъж е критикувал Зеленски, като е казвал, че той има твърде много власт.

Безпокойството в кулоарите на властта изглежда се е разпространило и сред редовите военни сили, които все по-често изразяват недоволство от неефективността и грешките при вземането на решения в рамките на бюрокрацията, от която те зависят, за да бъдат добре въоръжени за войната.

В южния украински регион Запорожие, където след лятната контраофанзива темпото се забави, безпилотните самолети се превърнаха в ключов инструмент за водене на войната. Те дават възможност на войниците да наблюдават и да задържат на известно разстояние руските сили, докато провеждат опасни и трудни операции по разчистване на минни полета и укрепване на териториалните придобивки. Въпреки това, военните сили там се оплакват, че армията твърде бавно обучава операторите на дронове. По думите на Константин Денисов, украински военнослужещ, седем месеца са били необходими, за да се получат необходимите документи от множество правителствени агенции за обучението на 75 души.

„Изгубихме време за нищо,“, споделя той и изтъква, че командирите на други места се оплакват от липса на достатъчно кадри или от забавяне на ремонта на дроновете, което пречи на изпълнението на бойните мисии.

Министърът на отбраната Рустем Умеров обаче настоява, че Украйна разполага с достатъчно военни кадри и оръжия, за да се справи със следващата фаза на конфликта.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments