Може би съществува живот на планета, обикаляща около звезда на „бялото джудже“

0
77
Планета Х
Снимка: Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство

Изследователи вярват, че може да има планета, която би могла да поддържа живот в близост до умиращо слънце, пише „BBC“. Ако бъде потвърдено, това ще бъде първият път, когато потенциално поддържаща живота планета е открита в орбита около такава звезда, наречена „бяло джудже“. Планетата е установена в „обитаемата зона“ на звездата, където не е нито твърде студено, нито твърде горещо, за да поддържа живот.

Изследването е публикувано в месечните известия на Кралското астрономическо дружество. Професор Джей Фарихи от“ University College London“, който ръководи изследването, каза, че наблюдението е напълно ново за астрономите. Пред „BBC News“ той каза:

Това е първият път, когато нещо се вижда в обитаемата зона на бяло джудже. И по този начин съществува възможност живот в друг свят да обикаля около него.“

Докато много големите звезди се превръщат в черни дупки, когато умрат, по-малките като нашето собствено Слънце се превръщат в бели джуджета – звезди, които са изразходвали цялото си ядрено гориво и са загубили външните си слоеве. Те обикновено са с размерите на планета и излъчват синкаво-бяла светлина, когато се формират за първи път.

Смята се, че възможната планета, която е на 117 светлинни години от Земята, е 60 пъти по-близо до звездата, отколкото нашата планета е до Слънцето. Изследователският екип няма преки доказателства за съществуването на планетата, но движенията на 65 структури с размерите на Луната, обикалящи около обитаемата зона на бялото джудже, предполагат, че тя е там. Разстоянието на структурите една спрямо друга не се променя, което предполага, че те са под влиянието на гравитацията на планета в близост.

„Това беше шок за екипа“, каза проф. Фарихи и допълни:

„Движението беше толкова зловещо прецизно, че не можете да измислите тези неща.“

Обитаемата зона е лента около звездата, където течната вода може да съществува на планетата и следователно да поддържа живота. Често се нарича „зоната на Златокосата“, защото ако планетата е твърде близо до звездата, ще бъде твърде горещо, а ако е твърде далеч, ще бъде твърде студено, докато вътре в лентата условията са „точно“.

Резултатите трябва да действат като стимул за астрономите да търсят активно директни доказателства за планети около белите джуджета. Проф. Фарихи каза още:

Обикновено в астрономията, ако намерим нещо такова, това обикновено означава, че е често срещано.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments