МОСВ и МРРБ не уважиха заседанието на ОбС-Бургас, съветниците ще им пишат официални запитвания

0
123
Зала Бойчо Брънзов
Снимка: Общински съвет, Архив

Министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството не уважиха извънредното заседание на Общинския съвет в Бургас, въпреки че то беше свикано след изявлението на Емил Димитров в петък в Народното събрание. Тогава той обяви, че след шест месеца в Бургас ще има водна криза и местната администрация не прави нищо по въпроса.

Липсата на представители на МОСВ и МРРБ разгневи общинските съветници. Мнозина изразиха своето негодувание, защото искаха да зададат редица въпроси на представителите на двете ведомства. Малко по-рано Емил Димитров и зам.-министър Николай Нанков бяха в Бургас, където проведоха Национално съвещание в Областната управа. Те обаче не останаха за сесията на местния парламент.

„Няма представител на трите ресорни министерства. Присъстват подотчетни ведомства и може би заради това хората искат оставките на това правителство и мога да кажа, че абсолютно правилно. Ние разглеждаме кратко разрешаване на проблемите, а никой не говори защо днес се стигна дотук. Никой не коментира какво ще се случи, ако продължава засушаването оттук-нататък. Самият факт, че министър казва своите притеснения пред Народното събрание, е важен, че явно някъде връзките са скъсани. Ние не сме получили нито един официален отговор какво ще се случи и защо се стигна дотук?“, обяви Живко Табаков от „Движение България на гражданите“.

„Г-н Николов каза, че ситуацията е критична и аз съм меко казано удивен, че МОСВ не са пратили представител на тази среща и не можем да задаваме въпроси, а само да си говорим ние тук, колегите. Това е подигравка с Общински съвет-Бургас“, беше категоричен и Манол Тодоров от „Движение България на гражданите“.

„Чувствам се като зрител, който си е купил билет, а го няма основният актьор. Нямаше да има заседание, ако го нямаше изказването на г-н Димитров“, каза и Веселин Пренеров от ГЕРБ.

Иначе първи думата по време на сесията взе кметът Димитър Николов. Той съобщи пред съветниците решенията, които са били взети на днешното Национално съвещание в Областната управа:

„Преди броени часове приключи Националното съвещание в областна управа, свикано от министъра на околната среда и водите и зам.-министъра на регионалното развитие. На него една от основните точки беше критичната ситуация и плана, който двете министерства презентираха пред нас по отношение на осигуряване на питейна вода, без да се стига до водни режими. В този план има ясно разписани административни действия и СМР дейности. Аз получих изключително високи гаранции и уверения, че ще бъде извършено абсолютно всичко необходимо и бургазлии няма да изпитат недостиг. Този план касае използването на два язовира на Бургаска област – „Ахелой“ и „Порой“, които ще бъдат предоставени за стопанисване и управление на областния управител, за да може той да предриеме серия от действия за осигуряването на възможност да бъдат реконструирани и да се изградят довеждащи водопроводи. Главният изпълнител е ВиК-Бургас. Към него са натоварени изключително големи очаквания да се извърши в срок. В много кратък срок – до 20 февруари, трябва да бъдат изградени тези водопроводи, да се ремонтират кулите за водочерпене, както и доизграждане на язовирните стени. Това ще гарантира осигуряването на допълнителни количества вода за нашия регион. Стана ясно и, че навлизаме в режим, в който „Камчия“ ще ограничи подаването към северните територии, за да се осигури допълнитело количество вода за Бургаския регион. Аз благодарих за оказаната регионална подкрепа в такъв критичен момент.“

Николов отправи критики към ВиК-Бургас, защото според него липсвала активна комуникация между дружеството и потребителите и това създавало у гражданите на града чувство за дискомфорт.

„Ако трябва да инвестираме средства в геоложки проучвания, това ще бъде направено веднага, защото не искам да бъда кметът на Бургас, по време на чийто мандат Бургас ще е застрашен от безводие“, каза още той.

„Кметът каза, че ВиК до 20 февруари ще направи така, че язовирите да бъдат обвързани. Откъде ще дойдат парите – от държавата или с пари на ВиК? В петък Димитров каза, че има проблеми. От МРРБ му отговориха, че трябва доклад от МОСВ, без който не могат да стартират процедурите. Този доклад готов ли е и ако не – кога ще бъде готов? Ние трябва да видим всички пречки по пътя“, обяви от своя страна зам.-председателят на СЕК Константин Бачийски.

„Вярвам, че гражданите на Бургас трябва да знаят кой е отговорен за това положение. Имаме заплаха от водна криза в Бургас за първи път от 30 години насам и до ден-днешен не става ясно кой поема отговорността за това състояние. В момента се предлага да се отделят между 60 и 75 милиона лева, за да се спасява някакво положение, което не е било предвидено по-рано. За присъединяването на „Порой“ и „Ахелой“ ще трябва да се направят много ремонти. През това време какво ще се направи, за да не свършат наличните количества вода в „Камчия“? Възможно ли е за половин година да се извършат тези строителни работи? Откъде ще дойдат парите и ще се провеждат ли обществени поръчки за харченето на тези пари, защото подозирам, че отново ще отидем в положение да няма връщане назад и гражданите отново ще трябва да преглътнат десетки милиони от техните данъци да се харчат по незпрозрачен начин“, каза Димитър Найденов от „Демократична България“.

Управителят на ВиК-Бургас Ганчо Тенев увери съветниците, че обществени поръчки щели да бъдат проведени.

В крайна сметка членовете на местния парламент приеха единодушно предложение на Бойчо Георгиев от ГЕРБ, което предвижда да бъдат изпратени официални запитвания до МОСВ, МРРБ и земеделското министерството.

Освен това беше одобрено и предложение на Георги Събев от СЕК, което гласи следното:

„Предлагаме на месечен брифинг или писмено да се даде отчет за изразходваните обеми от язовир Камчия по сектори и за изпълнението на мерките за преодоляването на водната криза.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments