Москва започна масова имунизация срещу COVID-19 със своята ваксина Sputnik V

0
102
Ваксина, лаборатория.
Снимка: Пиксабей

Москва започна да разпространява дозите на Sputnik V срещу COVID-19 в 70 клиники в събота, отбелязвайки първата руска масова ваксинация срещу болестта, съобщиха от оперативната група срещу коронавирус в града, пише “Агенция Ройтерс”.

Работната група заяви, че руската ваксина първо ще бъде предоставена на лекари и други медицински работници, учители и социални работници, тъй като те са изложени на най-голям риск от излагане на болестта. Телефонно текстово съобщение, получено от един московчанин, учител в началното училище, рано в събота и видяно от „Ройтерс“, гласи:

“Работите в образователна институция и имате най-висок приоритет за ваксината COVID-19, безплатно.”

Москва, епицентърът на избухването на коронавирусната инфекция в Русия, регистрира 7993 нови случая за една нощ, в сравнение с 6868 дневно преди това и значително над дневните цифри от около 700, наблюдавани в началото на септември.  На лични си уебсайт в петък кметът Сергей Собянин заяви:

“През първите пет часа 5000 души се записаха за убождането – учители, лекари, социални работници, тези, които днес рискуват здравето и живота си най-много.”

Възрастта на тези, които получават снимки, е ограничена до 60. Хората с определени заболявания, бременните жени и тези, които са имали респираторно заболяване през последните две седмици, имат забрана за ваксинацияРусия е разработила две ваксини за COVID-19 – Sputnik V, която е подкрепена от Руския фонд за директни инвестиции, и друга, разработена от Института Vector на Сибир, като окончателните опити за двете тепърва предстои да бъдат завършени.

Учените изразиха опасения относно скоростта, с която е работила Русия, давайки зелена светлина на регулаторните мерки за ваксините си и стартирайки масови ваксинации, преди да бъдат завършени пълните изпитания за проверка на безопасността на имунизацията и нейната ефикасност. Ваксината Sputnik V се прилага в две инжекции, като се очаква втората доза да се постави 21 дни след първата.

Москва затвори всички обществени места, включително паркове и кафенета, с изключение на доставката до дома, в края на март, като полицията патрулира по улиците, следейки за нарушаване на правилата. Ограниченията обаче бяха облекчени от средата на юни.

Като цяло Русия съобщи за 28 782 нови инфекции в събота, най-високата си дневна заболеваемост, което доведе до общо 2 431 731 инфекции, които ѝ донесоха четвъртото място в световен мащаб. През октомври отново бяха въведени определени ограничения като дистанционно обучение за някои деца от средното училище и 30% ограничение на броя на работниците, които могат да посещават офисите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments