Мощен тайфун в Южна Корея, има загинали

0
28
Гръмотевична буря
Снимка: Pixabay

Най-мощният тайфун, който удря Южна Корея от години, порази южния регион във вторник, заливайки го с един метър (3 фута) дъжд, унищожавайки пътища и поразявайки електропроводи, оставяйки десетки хиляди домове без електричество, преди да се отслаби в морето, предава „Асошиейтед прес“. Двама души загинаха, а някои от изчезналите бяха заседнали на потопен паркинг, намиращ се под земята.

Тайфунът Хинанор опустоши курортния остров Йеджу и удари континенталната част близо до пристанищния град Бусан, преди да взриви във водите между Корейския полуостров и Япония. Ветровете на Хинанор са отслабили до 115 километра (71 мили) в час, а тайфунът се очакваше да бъде понижен до тропически циклон през нощта, докато се движи на североизток между Русия и северния японски остров Хокайдо, предава метеорологичната агенция на Южна Корея.

Щетите изглеждаха най-тежки в южния град Поханг, където един човек е намерен мъртъв и поне девет други са изчезнали, след като след бурята са потопени пътища и сгради, задействани са свлачища и е наводнен търговски център. Увредените от буря автомобили, чиито прозорци са разбити или преди това са били отворени, бяха разпръснати по пътищата на малки парчета, докато цял басейн от двуетажна вила отлетя от земята и стана част от наводненията в околността. Отряди бяха разположени така, че да помогнат при спасителни и реставрационни усилия, придвижвайки се в бронирани превозни средства, които започнаха да обикалят по улици, а те от своя страна се превърнаха в реки с цвят на шоколад.

Хинанар усети климатичното въздействие само седмици, след като обилни дъждове в региона около столицата Сеул предизвика наводнение, при което загинаха най-малко 14 души. Бурята изхвърли повече от 105 сантиметра (41 инча) дъжд в Централен Йеджу от неделя, където ветровете достигнаха връх от 155 км/ч. Южните и източните континентални райони също понесоха щети – съборени табели и покриви, повалени дървета, пътни знаци и електрически стълбове и потопени пътища и паркинги.

Жена в 70-те си години загина в Поханг, след като беше пометена в поредицата от наводнения, докато друга 80-годишна пенсионерка почина в близкия град Дженджу, след като домът ѝ попаднал в свлачище. Деветимата души, изчезнали в Поханг, включват осем заседнали на потопен паркинг в мазе. В близкия град Улсан 25-годишен мъж не е бил отчетен в статистиката, след като пада в поток от дъжд, според Министерството на вътрешността и безопасността.

Също в Поханг пожарникарите потушиха пламъци, които повредиха поне три съоръжения в основен стоманен завод, опериран от POSCO. Президентски служител, който говори при условие за анонимност по време на брифинг, заяви, че в момента се разследва причината за пожарите. Местните служители на пожарната издадоха, че пламъците са унищожили сградна електрическа инсталация и са повредили отделна офис сграда и фабрика Cokes, преди да бъдат пуснати.

Министерството на безопасността заяви, че около 500 от 3400 души, които са били принудени да се евакуират, са се завърнали у дома си от вторник следобед. Близо 80 домове и сгради бяха наводнени или унищожени, а стотици пътища, мостове и съоръжения бяха повредени.

Повече от 600 училища бяха затворени или превърнати в школа с онлайн класове. Работниците успяха да възстановят електричеството на 30 006 от 66 341 домакинства, които са без ток от вторник следобед.

В Северна Корея държавните медии съобщават за „всички усилия“, за да сведат до минимум щетите от наводнения и свлачища. Корейската централна информационна агенция съобщи, че лидерът Ким Чен Ун по време на правителствените заседания е издал неуточнени „подробни задачи“ за подобряване на капацитета за реагиране при бедствия в страната, но тя не е разработила плановете.

Северна Корея нанесе сериозни щети от силни дъждове и наводнения през 2020 г., които унищожиха сгради, пътища и култури, шокирайки вече остриетата икономика в страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments