Монтират първите жилища от контейнери за социално слаби във „Факултета“

0
406
Жилища
Снимка: Район Красна поляна, Столична община, Facebook

Започна монтажът на три жилищни сгради от морски контейнери с 51 апартамента с капацитет около 300 души в квартал „Факултета“, в район „Красна поляна“ по пилотен проект на Столична община, предаде „24 часа“.

Всеки от домовете ще е оборудван с най-необходимото кухненско и санитарно обзавеждане. Идеята е да се предостави готова половин къща на социално слаби семейства, която те да обзаведат според вкуса и възможностите си.

Контейнерите са изработени от специална стомана, която корозира само на повърхността. Така конструкцията остава устойчива с десетилетия, а автор на проекта на жилищата в “Красна поляна” е арх. Румен Първанов. Сградите ще могат да се разглобяват при необходимост, както и да бъдат премествани на други места. Във “Факултета” те се монтират на общински имот от 3460 кв. метра, а разгърнатата застроена площ е 3350 кв. м.

В две от сградите ще има по 12 четиристайни и 6 двустайни апартамента. В третата – 6 четиристайни, 6 тристайни и 3 двустайни апартамента. Общо в новия миниквартал ще има 51 жилища, част от тях пригодени за хора с увреждания.

Всеки от апартаментите ще разполага с модулна баня и тоалетна със санитарни уреди, смесителни батерии и аксесоари. Ще са налични и инсталации за монтаж на кухненски бокс. Дневната е интегрирана с кухнята и преддверието. В зависимост от големината на жилищата спалните са 1, 2 или 3. Втората и третата спалня в по-големите жилища са изпълнени като общо пространство без преградни стени, за да може наемателите да го аранжират сами.

Общината се надява, че чрез елемента на „направи си сам“ ще ангажира бъдещите наематели в опазването на жилищата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments