МОН: Все повече албански студенти с български произход учат в наши университети

0
41
Министър Галин Цоков в Албания
Министър Галин Цоков в Албания. Снимка: Министерство на образованието и науката

Над 190 студенти и 91 докторанти от Албания с български произход се обучават в университети в България. През следващата учебна 2023/2024 година броят им ще се увеличи с още 86.

Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на Дружеството на българите в Албания в град Елбасан.

Той изрази благодарност към сдружението за организираните от тях неделни училища и курсове за подготовка на кандидат-студенти от български произход. Към дружеството има три неделни училища, в които над 260 деца ще учат български език през новата учебна година. Отделно ще се подготвят и 67 кандидат-студенти за български висши училища.

„От три години имаме неделни училища. Те са най-хубавото постижение на нашето дружество“, заяви Алтин Идризи от Дружеството на българите в Албания.

Такива учебния заведения ще се открият и в няколко села, където голяма част от населението е с български корени. Той изтъкна, че жителите им са запазили говора си през столетията, но не могат да четат и пишат на нашия език.

Проблем за разкриването на неделни училища в тези места е липсата на учителски кадри. Има уговорка студенти от Великотърновския университет да бъдат изпращани в тези села на „Еразъм практики“, за да преподават български език на местните ученици за няколко месеца.

Министър Цоков пое ангажимент да съдейства студенти и от други висши училища да бъдат насърчавани да карат преподавателски стажове в такива населени места. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments