МОН и Google стартират пилотен проект в над 200 български училища

0
665
Ученици
Ученици. Снимка: МОН

Стартира пилотен проект между МОН и Google, който ще обхване повече от 200 български училища. В тези образователни институции ще могат да се използват най-новите инструменти на технологичния гигант в сферата на образованието, включително и базирани на изкуствения интелект.

Това бе договорено по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с регионалните мениджъри на Google за Европа, Африка и Близкия изток. Разговорът се състоя в рамките на най-голямото изложение в света в сферата на образованието – BETT 2024, което се провежда в Лондон. 

По време на срещата бяха представени функционалностите на част от инструментите. От Google обясниха, че още от 2015 година използват функционалности на изкуствения интелект, за които често потребителите дори не подозират. Сега обаче се разработват нови решения, насочени към улесняване и подпомагане на ежедневната работа на учителите.

Анализът показва, че инструментите, които досега предоставят на училищата, спестяват средно по десет часа седмично на учителите или повече от един работен ден. С функционалностите, до които ще имат достъп тези 200 български училища, спестеното време ще е дори по-голямо.

Министър Цоков напомни, че много учебни заведения у нас имат добър опит с работата с тези продукти и затова страната ни иска да ги подкрепи и да им даде възможности да използват най-новите решения на глобално ниво.

Всички образователни институции ще имат достъп до инструментите на Canva напълно безплатно, за което предстои да бъде подписано споразумение между МОН и компанията. Това бе договорено по време на среща на министър Цоков с представители на австралийската фирма. Те са водеща платформа за визуално оформление в света, като от години разработват специални функционалности, насочени към образованието. Във всички страни те са безплатни, но е необходима активна позиция от страна на съответните министерства, каквато в България е липсвала досега.

Към момента около 60 млн. студенти и учители от целия свят ползват тези функционалности ежедневно, а обхванатите ученици надхвърлят 600 000.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments