Мохамед Абдулкадер остава за постоянно в ареста

0
132
Терорист
Снимка: Прокуратура

Мохамед Абдулкадер остава за постоянно в ареста – това реши Апелативният специализиран наказателен съд.


21-годишният мъж е обвинен в извършване на терористични престъпления извън България. От съда смятат, че има достатъчно доказателства, че той е участвал в бойни действия в Сирия.

Младежът е бил вербуван да извърши терористичен акт у нас, показват данните на службите ни за сигурност.

Защитникът на Абдулкадер твърди, че той не е бил в Сирия, а в Турция, където е искал да си намери работа като треньор по борба и не е имал контакт с терористи.

Преди броени дни стана ясно, че събраните до момента доказателства показвали, че от 2015 г. насам младежът неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. Бащата на младежа и сега бил лидер на една от тези групировки. Твърдение, което майката на момчето категорично отрича.

В защита на Абдулкадер се изказа треньорът му по борба Николай Дачев, за когото подобни твърдения били „пълна измислица“ и Мохамед не бил „никакъв терорист“, а напротив – възмущавал се от войната. Искал да бъде близък с баща си, но това не го правело престъпник.

На 2 юли и лелята на 21-годишния младеж заяви, че племенникът ѝ нямал общо с поведението на баща си. От Искра.бг ви бяхме предали и оплакванията ѝ от начина, по който са претърсили апартамента и колата на мъжа ѝ. Тогава не се е открило нищо и нямало и да се открие, защото те не били терористи.

На 3 юли арабистът Владимир Чуков обясни колко силно е влиянието на бащата върху сина в едно подобно семейство. В тази връзка поясни, че независимо дали обвиненията за тероризъм са за действия зад граница, момчето трябвало да носи отговорност за българското си гражданство навсякъде, където отидело.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments