Могат ли наркотиците да отключат психични разстройства?

0
344
Психично разстройство
Илюстративна снимка

В миналото наркотиците са били често използвани като средство за промяна на настроението и бягство от реалността. Въпреки това, последните изследвания и практика показват, че употребата им може да има сериозни последици върху психичното здраве на индивида. 

Важно е да се разбере, че наркотиците не причиняват пряко психични разстройства, но могат да увеличат риска от тях. Някои наркотици, като например кокаинът или метамфетаминът, могат да доведат до временни епизоди на психоза, като халюцинации или параноя, които след дълготрайна употреба могат да се превърнат в постоянни проблеми.

Освен това, някои хора с генетична предразположеност към психични разстройства като шизофрения или биполярно разстройство, могат да реагират по-силно на употребата на наркотици и да изживеят сериозни последици. Наркотиците могат да подтикнат избухването на симптоми на тези разстройства или да ги влошат, което може да усложни лечението. 

Има и ситуации, в които употребата на наркотици може да маскира симптомите на психични разстройства, като например депресия или тревожност. Хората могат да използват наркотици като самолекуващо средство за временно облекчаване на своите проблеми, но това често води до зависимост и усилване на симптомите.

Ефектите на наркотиците върху психичното здраве са сложни и многопластови. Въпреки че не всяко лице, което употребява наркотици, ще развие психични разстройства, рисковете са значителни, особено за тези със семейна история на психични заболявания или други фактори на риск.

Марихуаната, която често се подценява като по-лек и безопасен наркотик, може да също може да предизвика или да увеличи риска от психични разстройства, особено при лица с генетична предразположеност или други фактори на риск. Като основен проблем се счита увеличения риск от психоза. Употребата на марихуана е асоциирана с по-висок риск от временни епизоди на психоза, като халюцинации, параноя и страх за преследване. За някои хора тези симптоми могат да се превърнат в постоянни проблеми или да доведат до развитие на психични разстройства като шизофрения.

Употребата ѝ влияе негативно и върху развитието на мозъка, особено в подрастващата възраст.

Важно е да се уточни, че не всеки, който употребява марихуана, ще развие психични разстройства, но рисковете са значителни, особено при редовна и прекомерна употреба. Важно е да се има предвид, че ефектите на марихуаната върху психичното здраве са индивидуални и зависят от множество фактори, включително дозата и честотата на употреба. 

Ето някои научни научни проучвания, които се отнасят до връзката между употребата на наркотици и психичните разстройства:

„Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) – 2018 National Survey on Drug Use and Health (NSDUH)“ 

Това обширно проучване изследва връзката между употребата на наркотици и психичните разстройства сред населението на САЩ. Резултатите подчертават значително преобладаване на съществуващи психични разстройства сред лицата, които употребяват наркотици, както и по-голямата вероятност за развитие на нови психични проблеми при такива лица.

„The relationship between substance abuse and schizophrenia“ 

Това изследване, публикувано в Journal of Dual Diagnosis, проучва връзката между употребата на наркотици и шизофренията. Резултатите показват, че наркотиците могат да повлияят на прогнозата и течението на шизофренията, като ускоряват или усилват симптомите.

„Drug Abuse and Mental Illness Fast Facts“

Това е доклад на National Institute on Drug Abuse (NIDA), който предоставя обобщена информация за връзката между употребата на наркотици и психичните разстройства. Докладът обръща внимание на различните начини, по които наркотиците могат да влияят на мозъка и да допринесат за развитието на психични заболявания.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments