Могат ли да продължат да се появяват нови варианти на коронавирус?

0
3
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Могат ли да продължат да се появяват нови варианти на коронавирус? Да, стига вирусът, предизвикал пандемията, да заразява хората, пише „Асошиейтед прес“. Но това не означава, че новите варианти ще продължат да се появяват толкова редовно или че ще бъдат по-опасни, продължава изданието.

Тъй като повече от половината свят все още не е ваксиниран, вирусът вероятно ще продължи да намира хора, които да заразява, и да се размножава в тях в продължение на няколко месеца или години напред. И всеки път, когато вирус направи копие на себе си, може да възникне малка мутация. Тези промени могат да помогнат на вируса да оцелее, превръщайки го в нови варианти. Но това не означава, че вирусът ще продължи да се развива по същия начин, както когато се появи в края на 2019 г.

Когато вирус инфектира нов индивид, той трябва да се адаптира към новия гостоприемник, за да се разпространи по-широко, казва Андрю Рид, експерт по вирусите от Държавния университет в Пенсилвания.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Делта вариантът е два пъти по-заразен от по-ранните версии на вируса. И макар че все още може да мутира, за да стане по-заразен, вероятно няма да удвои скоростта си на предаване, казва д-р Адам Лауринг, експерт по вируси и инфекциозни заболявания в Университета на Мичиган. Лауринг е категоричен:

„Видяхме етап на бърза еволюция на вируса. Това беше реколтата от ниско висящите плодове, но няма безкрайно много неща, които може да направи.“

Възможно е вирусът да стане по-смъртоносен, но няма еволюционна причина това да се случи. Изключително болните хора също са по-малко склонни да се социализират и да разпространяват вируса сред другите.

Експертите наблюдават дали нововъзникващите варианти могат да бъдат по-добри при избягване на защитата, която хората развиват от ваксинация и инфекция. Тъй като все повече хора се ваксинират, вирусът трябва да може да се разпространи чрез хора, които имат известен имунитет, за да оцелее, казва д-р Джошуа Шифър, експерт по вирусите в Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън. Той подчертава:

„Вирусът може да се изроди в мутация, която прави имунния отговор по-малко ефективен.“

Ако това се случи, учените могат да препоръчат периодично да се актуализират формулите на ваксинацията, точно както годишните ваксини срещу грип.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments