Моди обяви победа на изборите в Индия, но спадът в подкрепата го принуждава да разчита на коалиционни партньори

0
26
Нарендра Моди
Нарендра Моди. Снимка: Narendra Modi, Facebook

Министър-председателят Нарендра Моди обяви победа на своя алианс на парламентарните избори в Индия, като заяви, че е получил мандат да продължи да изпълнява програмата си, въпреки че партията му загуби места от по-силната от очакваното опозиция, която се противопостави на смесените му икономически резултати и поляризиращата политика, пише „Асошиейтед прес“.

Днешната победа е победа на най-голямата демокрация в света“, обяви Моди пред множеството в централата на партията си във вторник, като изтъкна, че индийските избиратели са „показали огромна вяра“ както в неговата партия, така и в коалицията му Национален демократичен алианс.

Официалните резултати от индийската избирателна комисия в сряда показаха, че БДП е спечелила 294 места, което е повече от необходимите 272 места за осигуряване на мнозинство, но далеч по-малко от очакваното.

За пръв път, откакто неговата хиндуистка националистическа партия „Бхаратия Джаната“ (БДП) се втурна към властта през 2014 г., тя не си осигури мнозинство сама, като спечели 240 места – далеч по-малко от рекордните 303, които спечели на изборите през 2019 г. Това означава, че Моди ще се нуждае от подкрепата на други партии в своята коалиция – зашеметяващ удар за 73-годишния мъж, който се надяваше на разгромна победа. По време на кампанията Моди казваше, че партията му вероятно ще спечели 370 места, а съюзниците му – още 30 места. Сега той зависи от подкрепата на ключови свои съюзници, сред които партията Телугу Десам в южния щат Андхра Прадеш с 16 места и Джаната Дал (Обединена), която спечели 12 места в източния щат Бихар, както и на по-малки групи. В редакционна статия вестник „Таймс оф Индия“ пише:

„Индийските гласоподаватели не могат да бъдат приемани за даденост. Избирателите ясно показаха, че работните места и икономическите стремежи имат значение. Икономическото послание от резултатите е, че работните места са от значение“.

Партията на Конгреса спечели 99 места, подобрявайки резултата си от 52 места на изборите през 2019 г. Сред ключовите ѝ съюзници партията Самаджвади спечели 37 места в северния щат Утар Прадеш, което беше голяма неприятност за БДП; Общоиндийският конгрес Тринамол получи 29 места в щата Западен Бенгал, а Дравида Мунетра Казхагам – 22 места в южния щат Тамил Наду.

Опозиционната коалиция ИНДИЯ спечели общо 232 места. Ето какво коментира Милан Вайшнав, директор на Програмата за Южна Азия в Фондацията за международен мир „Карнеги“:

„Сега БДП може да се окаже силно зависима от добрата воля на своите съюзници, което ги прави критични играчи, от които можем да очакваме да получат своя дял от плътта, както по отношение на формирането на политиката, така и на правителството.“

В статия във вестник The Indian Express политическият коментатор Пратап Бхану Мехта твърди:

„Най-малкото, резултатът удря по балона на авторитета на министър-председателя Моди. Той направи тези избори за себе си. Днес той е просто още един политик, съкратен от народа.“

На маратонските избори, които се проведоха в продължение на шест седмици в рамките на най-голямото демократично упражнение в света, бяха подадени повече от 640 милиона гласа. На фона на изненадващия спад в подкрепата за БДП, претендентите твърдяха, че също са спечелили своеобразна победа, а основната опозиционна партия Конгрес заяви, че изборите са били „морална и политическа загуба“ за Моди.

„Това е победа на обществото и победа за демокрацията“, заяви пред репортери председателят на партията Конгрес Маликарджун Хардж.

Въпреки неуспеха, Моди обеща да изпълни предизборното си обещание да превърне индийската икономика в третата по големина в света от сегашното ѝ пето място и да не се отказва от напредването на програмата си. Той увери, че наред с други неща ще ускори производството на отбранителни продукти в Индия, ще увеличи работните места за младите хора, ще повиши износа и ще помогне на земеделските производители.

„Тази страна ще види нова глава с големи решения. Това е гаранцията на Моди“, каза той, говорейки в трето лице.

Много от хиндуистките националистически политики, които той въведе през последните 10 години, също ще останат заключени.

Победата на Моди е едва вторият случай, в който индийски лидер запазва властта за трети мандат след първия премиер на страната Джавахарлал Неру. Преди Моди да дойде на власт, Индия имаше коалиционни правителства в продължение на 30 години.

Поздравления за Моди от лидерите на регионалните държави, включително съседните Непал и Бутан, заваляха, а Белият дом похвали Индия за нейния „динамичен демократичен процес“.

За десетте си години на власт Моди промени политическия пейзаж в Индия, като вкара хиндуисткия национализъм, някога маргинална идеология в Индия, в мейнстрийма, като същевременно остави страната дълбоко разделена. Поддръжниците му го възприемат като самостоятелен, силен лидер, който е подобрил позицията на Индия в света. Критиците и опонентите му твърдят, че неговата политика на първо място на индуизма е породила нетърпимост, докато икономиката, една от най-бързо развиващите се в света, е станала по-неравностойна.

За Паял, жителка на северния град Лакнау, която използва само едно име, изборите бяха свързани с икономиката и огромния брой хора, живеещи в бедност в Индия. Жената споделя:

„Хората страдат, няма работа, хората са в такова състояние, че децата им са принудени да приготвят и продават чай край пътя. Това е голям проблем за нас. Ако не се събудим сега, кога ще се събудим?“

Рахул Ганди, основното лице на опозиционната партия Конгрес, заяви, че възприема изборните числа като послание от народа. На пресконференция той даде да се разбере:

„Най-бедните в тази страна защитиха конституцията на Индия.“

Популярността на Моди изпревари тази на партията му през първите два мандата и той превърна парламентарните избори в кампания, която повече приличаше на президентска, като БДП разчиташе на марката на лидера си. Ямини Айяр, изследовател на обществената политика, коментира:

„Моди беше не просто главният, а единственият участник в кампанията на тези избори.“

Критиците твърдят, че при управлението на Моди демокрацията в Индия е подложена на все по-голямо напрежение, като се използват тактики на силната ръка за потискане на политическите опоненти, притискане на независимите медии и потушаване на несъгласието. Правителството отхвърля тези обвинения и твърди, че демокрацията процъфтява.

Икономическото недоволство също се засилва при управлението на Моди. Докато фондовите пазари достигнаха рекордни стойности, младежката безработица се покачи, като само малка част от индийците се възползваха от бума.

С откриването на изборите в средата на април уверената в себе си БДП първоначално съсредоточи кампанията си върху „гаранциите на Моди“, като изтъкна икономическите и социалните постижения, които според партията му са намалили бедността. С Моди начело „Индия ще се превърне в развита нация до 2047 г.“, повтаряше той митинг след митинг. Кампанията обаче ставаше все по-остра и дръзка, тъй като Моди засилваше поляризиращата реторика, насочена към мюсюлманите, които съставляват 14% от населението – тактика, която се смяташе за активизиране на основните му избиратели от индуисткото мнозинство.

Опозиционният алианс ИНДИЯ атакува Моди заради хиндуистката му националистическа политика и води кампания по въпросите на безработицата, инфлацията и неравенството.

„Тези въпроси намериха отклик и направиха впечатление“, допълни Айяр, учен в областта на обществената политика.

Европейски минен бизнес форум: Инвестиции в минерално-суровинния сектор за зелено бъдеще

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments