МО: Обсъжда се координацията между отбраната, науката и бизнеса

0
121
Военни
Снимка от Pixabay

„С обединяване на усилията на Министерството на отбраната /МО/, на хората, които създават отбранителни продукти, и на тези, които разработват технологиите за тях, можем да постигнем успех.“

Това каза зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов в приветствието си към участниците в XI Международна научна конференция, съобщиха от МО. Тя беше открита днес в рамките на изложението за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“. По думите му съвременната среда за сигурност се характеризира с динамичност и висок рисков потенциал. По тази причина е необходимо максимално бързо и ефективно страната ни да изгражда своя отбранителен капацитет.

Божилов е категоричен, че спойката между армия, наука и индустрия би допринесла за развитието на модерни отбранителни способности. Пред участниците в научния форум зам.-министърът съобщи, че подобни теми е обсъждал днес с представители на Европейската агенция за отбрана, също в рамките на изложението. Пред тях е подчертал необходимостта от по-тясно взаимодействие с университетите и координация с партньорите от Европейския съюз /ЕС/ и НАТО в реализирането на проекти в сферата на отбраната.

Научната конференция в Международния панаир се организира от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. Директорът на института полк. доц. д. н. Борислав Генов посочи, че тазгодишната тема на форума „Научните изследвания, технологии и иновации – основа за изграждане на нови отбранителни способности“ е привлякла за участие представители на редица научни организации, които представят в докладите си съвременни технологични постижения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments