МО: България ще подкрепя НАТО за безопасно и свободно корабоплаване в Черно море

0
38
Емил Ефтимов и Стюарт Мънч
Емил Ефтимов и Стюарт Мънч. Снимка: Министерство на отбраната

Процеса на отбранителното планиране и мерките за повишена бдителност на НАТО обсъдиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съюзното съвместно командване на силите /ССКС/ Неапол адмирал Стюарт Мънч, който встъпи в длъжност през юни тази година, съобщиха от Министерството на отбраната /МО/.

Емил Ефтимов и Стюарт Мънч
Емил Ефтимов и Стюарт Мънч. Снимка: Министерство на отбраната

Адмирал Ефтимов акцентира върху стратегическото значение на Черно море за страните в региона и НАТО в контекста на настоящите условия на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници. Той подчерта, че България остава ангажирана в подкрепата си към колективните усилия за осигуряването на безопасно и свободно корабоплаване.

„Отговорност на страните-членки на Алианса от Черноморския регион е да гарантират свободата на движение и безопасността на морския трафик, търговските пристанища и военноморските бази“, изтъкна началникът на отбраната. Той бе категоричен, че през годините военните лидери от региона са подчертавали многократно критичната важност на Черно море за националната и колективната сигурност.

На срещата адмирал Ефтимов и адмирал Мънч разгледаха процеса на отбранителното планиране на НАТО, мерките за повишена бдителност и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, както и инициативата за засилено предно присъствие в отговор на войната в Украйна.

Акцент беше поставен и на развитието в сухопътния домейн по отношение на възпирането и отбраната на Югоизточния фланг на НАТО. Адмирал Ефтимов и адмирал Мънч обсъдиха трансформацията на бойната група, разположена на българска територия, в съответствие с взетите решения на Срещата на върха на НАТО в Мадрид.

В рамките на визитата си в нашата страна новият командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол ще се запознае с текущото състояние и подготовката на батальонната бойна група.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments