Мними куриери доставят поръчки от фиктивни е-магазини?

0
49
Онлайн пазаруване.
Онлайн пазаруване. Снимка: Пиксабей

Почти на 100% е сигурно, че ако онлайн магазин не предлага опция за преглед и тест, а доставката се извършва само до адрес на клиента, той ще стане жертва на измама. Това коментира създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова за „БНР“ по повод много случаи на измамени, получили различни от поръчаните от тях дрехи, които са се оказали от фалшиви сайтове за продажби.

„Много е възможно „търговецът“ да използва подставени лица, които да носят пакетите на посочения от потребителя адрес, да отказват категорично да му позволят да прегледа пратката преди да заплати, да вземат парите и да изчезнат, като не оставят никакъв шанс за обратна връзка. По този начин се губи възможността „измамникът“ да бъде проследен, дори и от органите на реда“, посочи експертът.

Ако имейлът е в безплатни платформи за електронни пощи, също би трябвало да ни усъмни, добави Руменова.

„Всеки професионално извършващ дейността си онлайн търговец, освен че има свой собствен електронен магазин, а не само страници в социалните мрежи за продажби, с регистрацията на домейн на сайта, получава и имейл адреси, които съдържат този домейн. По този начин са разпознаваеми и поне до голяма степен гарантират, че са реални имейли. Попаднахме на е-магазин, на който електронната поща е email@example.com. Това е един шаблон, който се съдържа в шаблона за изработка на сайта“, обърна внимание тя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments