Млади уролози от цялата страна на важно обучение във ВМА

0
197
Обучението
Обучението. Снимка: ВМА

Над 20 млади уролози от цялата страна преминаха еднодневен научно-практически курс „MRI/US fusion биопсия за диагностика на карцином на простатната жлеза“ във Военномедицинска академия /ВМА/, съобщиха от лечебното заведение.

Защо е важно това събитие – както знаете, простатният карцином е вторият по честота при мъжете, като за съжаление, факторите, които го предопределят не подлежат на контрол и профилактика, а именно: възраст, расова принадлежност и генетична предиспозиция, подчерта пред участниците проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по урология.

Той изтъкна ролята на добрата подготовка на специалистите в областта относно поставянето на навременна и точна диагностика, позволяваща правилно стадиране на заболяването и избор на адекватно лечение.

От това зависят съдбата и живота на нашите пациенти, каза още проф. Салтиров.

В курса бяха включени лекции, посветени на ролята на магнитно-резонансната томография в ранната диагностика на простатния карцином, техника на изпълнение на МРТ/УЗ fusion биопсията на простата, предимствата ѝ пред стандартната систематична биопсия и собствения опит на Катедра „Урология и Нефрология“ на ВМА след въвеждането на метода през 2019 година.

Участниците наблюдаваха на живо от операционната зала извършването на шест МРТ/УЗ fusion биопсии на простата. Те бяха запознати с всички етапи на техниката – от обработката на МРТ образите и подготовка за биопсията, до оперативната техника и спецификите в извършването ѝ.

Отделението по урология в болницата в Силистра е напълно обновено след тригодишен ремонт

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments