Млади екоактивисти са в центъра на вниманието на COP26, а Грета Тунберг оглавява протест

0
20
Климатични промени
Снимка: Pixabay

Млади екоактивисти се стекоха в Глазгоу и обградиха мястото на срещата на върха COP26, настоявайки за спешни действия от страна на световните лидери. Сега фокусът на събитието е насочен към последиците на климатичните промени върху бъдещите поколения, предава „CNN“.

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на шотландския град по-рано днес, като много от тях развяха лозунги, предупреждаващи за последиците от повишаването на температурите и екстремните метеорологични явления. Осемнадесетгодишната активистка на кампанията Грета Тунберг също беше една от видните фигури на протеста, повече от три години след като основа училищното движение „Петъци за бъдещето“, което насърчи действията на младежта срещу изменението на климата в световен мащаб. Тълпите скандираха с думите „Нищо не може да ни спре, друг свят е възможен!„, докато се опитваха да привлекат вниманието в близост до мястото на срещата на върха. Многобройните полицейски служители регулираха строго движението на тълпите, чийто брой растеше през цялата сутрин.

Дейзи Дикин, 7-годишна ученичка от Глазгоу, придружена от майка си Изабел, твърди, че е искала да дойде на протеста, за да види отблизо Грета Тунберг. Докато показва плакат с надпис „Спасете нашата планета!“ момиченцето споделя още пред „CNN“: „Тя спасява света от климатичните промени.“

Родителите ни ще умрат от старост. Децата ни ще умрат от последиците от климатичните промени. Тук съм, за да накарам световните лидери да въведат нови политики в областта климата и да запазят света за следващите поколения.“, казва 22-годишната Майа Рънсиман, родом от Тексас, която сега живее в Глазгоу.

До момента световните лидери обявиха много обещания в областта на климата по време на конференцията, включително ангажимент за ограничаване на обезлесяването, споразумение за елиминиране на експлоатацията на въглища, както и план за прекратяване на инвестирането на публични финанси в проекти за изкопаеми горива в чужбина. Много от младите активисти обаче настояват за по-радикални мерки, тъй като ООН предупреждава, че светът не се адаптира достатъчно бързо към климатичната криза.

В понеделник активистката Грета Тунберг се присъедини към други участници в кампанията „Петъци за бъдещето“ по време на демонстрация Глазгоу, организирана близо до срещата на върха на ООН за климата. Изказвайки недоволството си от климатичната криза, тийнейджърката за пореден път се подигра на политиците за тяхното бездействие по отношение на климата. Тя заяви открито, че политиците и делегатите, присъстващи на преговорите на „се преструват, че приемат бъдещето на планетата сериозно„.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments