Младежите от „Околобългарско“ с дебютен филм за „100-годишната граница“

0
170
Околобългарско
Снимка: Facebook

Млади българи са се обединили около идеята за активно гражданско общество, което да превърне страната ни в по-уредено и предпочитано място за живеене, предадоха от „БНР“.

Инициаторите на „Околобългарско“ са се запознали преди около 5 години, покрай социални и граждански инициативи, съобщи единият от тях Ванин Нейков. Стартирали са проекта си преди около 3 години като сега във Facebook пишат ежеседмичната си рубрика „Околоседмично“, а преди пет дни споделиха и дебютния си документален филм „100-годишна граница“.

Филмът „100-годишна граница“ е бил заснет миналата година в района на българо-сръбската граница, но според създателите му повдигал универсални въпроси, касаещи „човешкото, нациите, мира и единството“. Филмът проследявал личните истории на потомци на българи от един особен регион на западната ни съседка. Този район бил част от България, но след Първата световна война е бил даден на Сърбия. В допълнение към личните им истории историческият контекст също се обяснявал възможно най-обективно. За да е достъпен за по-широка аудитория на филма са добавили и английски субтитри.

Рубриката им „Околоседмично“ цели да провокира българите да са по-активни. В нея се разискват актуални за момента теми като последните такива са били „Защо българите не реагират на политически скандали?“, „За връзките на властта с бизнеса“, „Имаше ли чума по животните в Странджа“ и т.н.

Будните младежи искат да подтикнат българите да са граждански активни. Само така смятат, че може родината ни да се превърне отновно в дом за нашите над 2 милиона съграждани, живеещи зад граница.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments