Млад мъж става инвалид след трудов инцидент и в момента е без обезщетение

0
385
Живко Жеков
Снимка: Jivko Jekov Facebook

Млад мъж остава инвалид след трудов инцидент и е без обезщетение от държавата, информира майка му Ганка Йорданова. 33-годишният Живко Жеков от Сливен е инвалидизиран от кръста надолу. Той е паднал от строеж в Белгия, но не е имал застраховка „трудова злополука“. В България заради липсващи документи все още не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК.

Живко Жеков
Снимка: Jivko Jekov Facebook

Майка му е напуснала работа, за да се грижи за него. Жената търси помощ от институциите и от добри хора, за да може да вдигне сина си отново на крака. Мъжът е работил през лятото с майка си по морето, а през зимата е бил на строителни обекти. Сега той е прикован на легло от кръста надолу и е абсолютно неподвижен. Ганка Йорданова споделя пред „NOVA“:

Докато бях на работа ми се обадиха и ми казаха, че Живко е паднал от един покрив, от 8 метра височина. Не знаех дали е жив„.

Инцидентът е станал на 21 януари тази година, когато Живко е монтирал соларни панели на строителен обект в Белгия. Той не помни какво се е случило, защото след падането е изпаднал в кома. Откаран е бил в най-близката специализирана болница, която се намира в Германия. Майка му заминала веднага. Тя разказва, че е претърпял няколко операции на гръбнака и прешлена. В началото на април след 7 животоспасяващи операции, Живко е изписан от интензивното отделение. Майка му разказва:

Лекарите казаха да не се притесняваме, защото след като е „Трудова злополука“, трудовата застраховка ще му поеме леченията по-нататък. Поискаха трудовата застраховка и то се оказа, че няма такава.“

Семейството подава сигнал до Главна инспекция по труда. Оттам на работодателя Кристиян Динев са били издадени задължителни предписания. Той е поел разходите по транспортирането на Живко с частна линейка от Германия до България. Както и първоначалния престой в българска болница. От Инспекцията по труда са му съставили актове, всеки от които може да достигне 15 000 лева. Нарушенията са за липсваща застраховка „Трудова злополука“ и липсващи документи по командироването и по заплащането на труда. Работодателят обеснява:

Аз съм все пак човек на възраст – на 53 годни съм, просто изключих! И миналата година бях изключил за тях, и тази година„.

От 2 седмици Живко си е вкъщи и за него се грижи неговата майка като разчитат на финансова помощ от приятели. Мъжът все още не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК, защото няма необходимите документи. През това време те имат предложение от турска клиника, която предлага на Живко шанс за пълноценен начин живот като се опитат да освободят притискането на гръбначиния мозък. За операцията са нужни 14 000 евро, но той и майка му не могат да си я позволят.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments