Митничарят, който смени 145 000 евро с хартия и ги проигра в казина – знаете ли историята му?

1
2209
Рулетка
Снимка: Pixabay

Митничарят Димитър Манчев заменял с хартиени листове пари от пликове в склад за доказателства в Свиленград. Действията му продължили повече от година, предаде „24 часа“.

Постепенно пенсионираният подполковник от Българската армия прибрал валута в размер на 465 000 лева. Всичко започнало през 2016-та година. Мъжът най-вероятно бил притеснен, защото дължал пари по кредити на 2 банки. Така започнал, да играе в казина в Свиленград. Идеята му била да подобри по-бързо финансовото си състояние. Използвал малки суми, но нямали възвръщаемост.

Решил да ползва част от парите, иззети по досъдебни производства. Влязъл във веществения склад на митницата, където работел като разследващ митничар, срязал хартиения плик, в който били поставени банкнотите и взел първо 8 000 евро.

Обменил ги и внесъл по кредитите си. После всеки месец отново взимал, за да обслужва задълженията си. Също за залагания. През март 2017 г. разследващият митничар посегнал към плик, в който имало 145 000 евро – пак веществено доказателство.

Започнал да играе хазарт все повече и с по-големи суми с надеждата да спечели и да възстанови парите, но вместо това затъвал по-надълбоко.

През октомври 2017 година свършили и горепосочените пари. Посегнал към плика със 100 000 турски лири на Рамадан Насуз.

Дошло притеснение, че някой от колегите му ще разбере за престъпленията.  Отишъл на дежурство в почивен ден. Нарязал листове от принтерната хартия и ги на направил с големината на пари. Поставил в картонена кутия, която облепил с черен полиестилен, без да залепва срязаното.

Върху нея налепил подписите на засегнатите лица, които подготвил предварително върху бюрото си. Върнал кашона в голямата метална каса.

Скандалът излезе наяве преди Коледа през 2017 година Тогава Манчев бе арестуван заради тези 100 хиляди турски лири от служебното помещение  доказателства, иззети от Рамадан Насуз.

Хасковският административен съд постановил сумата, която към онзи момент се равнявала на 60 000 лева да бъде върната на турския гражданин. Манчев му признал, че е похарчил част от парите. Предложил да върне останалите 35 000 лири и подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца сезирали ДАНС.

Това не се случило. Една седмица преди ареста му, митничарят похарчил и останалите 35 000 турски лири. Следователите установили, че Димитър прибрал последователно 75 000 евро и още 125 000 от същата валута по други две досъдебни производства, водени от службата му.

При ареста обяснил, че кражбите били заради болната му съпруга, искал да помогне за лечението ѝ. При по-късна проверка станало ясно, че двамата са разведени. После признал за кредитите си.

През май 2019 година бе осъден на първа инстанция в Хасково. Обжалва решението на съда и от Апелативна прокуратура в Пловдив сметнаха, че 9-годишната присъда от Хасковския съд е обоснована и справедлива.

В края на януари апелативният съд в Пловдив обаче намали наказанието на 52-годишния разследващ митничар на 7 години. Освен това апелативните съдии намалиха с по 2 години лишаването от право Димитър Манчев да заема държавна или обществена длъжност свързана с отговорни постове. Съдът снижи тези срокове от 12 на 10 години.

То може да бъде обжалвано от митничаря или протестирано от държавното обвинение пред Върховния касационен съд.

Виновният има досие на перфектния служител – медал от НАТО и грамота от Военна полиция.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Стефан Банков
Стефан Банков
3 години по-рано

Не мога да разбера какво толкова интересно има в статията за митничаря с валутата??????В държавата се краде ежедневно стотици милиони…..да постъпката е укорима дълбоко но не е убил човек все пак.Познавам човека, помогнал е на толкова хора, и сега изведнъж черна овца,типично по български.В митницата където е работил има хора с много повече прегешения, но никой не ги закача?Защо ли е така?Има едни началници които с години са си там, какви ли филми не разиграха и никой не си направи труда да ги подхване?Имена да не споменавам че ще стане страшно…господа от т.нар служби, хванете се на работа,има много лайна… Прочети още »