Митничар от ГКПП „Кулата“ ще бъде съден заради заблуда и рушвет от шофьор

0
85
ГКПП Кулата
ГКПП Кулата, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Митничар от ГКПП „Кулата“ ще бъде съден за това, че е заблудил шофьор на камион, а след това му е поискал и взел рушвет. Това стана ясно, след като Петричката районна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Л. за извършено от него в качеството на длъжностно лице престъпление по чл. 210, ал. 1, вр. чл. 209, ал. 1 от НК.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщават, че обвиняемият е работел като митнически инспектор в Митница Югозападна. По време на изпълнение на служебните си задължения той трябвало да събира винетни такси за ползване на пътната инфраструктура в съответствие със Закона за пътищата, нормативните актове и други актове, регламентиращи тази дейност. Освен това той бил длъжен да обезпечава точното и правилното им прилагане, както и да контролира маршрута, общата маса, осевото натоварване и габаритните размери на преминаващите през ГКПП превозни средства, съобразно изискванията на действащите нормативни актове. И.Л. извършвал контрол на нужните транспортни документи за международни превози, за преминаване през страната на транспортни средства с българска и чужда регистрация.

Между 19:30 часа на 5 октомври 2018 година и 07:30 часа на другия ден служителят бил нощна смяна на ГКПП „Кулата“, съгласно утвърден планов месечен график.

На 6 октомври свидетелят С.С. извършвал пореден курс от Гърция за България с управлявания от него товарен автомобил „Ман“. Около 05:00 часа водачът пристигнал на ГКПП „Кулата“, където бил посрещнат от митнически инспектор – обвиняемия И.Л. Съгласно установения ред С. му предал необходимите документи – регистрационен талон, документ за самоличност и контролния талон на винетния стикер, които били сканирани от служителя.

Обвиняемият указал на шофьора да качи товарния автомобил на кантара и след извършено претегляне му казал, че е претоварен с 200 кг. Същевременно не му позволил да погледне в монитора и да се увери в това. Водачът изпълнил инструкциите на митническия служител, свързани с пристъпването към динамичната везна.

С действията си И.Л. въвел в заблуждение, че управляваният от свидетеля автомобил има претоварване, въпреки че такова нямало. Това е видно от издадената квитанция с посочените данни от извършеното с автоматична везна с автоматично действие за измерване на МПС в движение. Възползвайки се от създаденото заблуждение за това обстоятелство и с цел да го поддържа, обвиняемият казал на С., че глобата за това претоварване е 200 лева. Притесненият водач му отговорил, че не разполага с такава парична сума, на което Л. му отвърнал:

„Помисли“.

За да не бъде глобен, свидетелят дал на служителя 20 лева. Последният му заявил, че тази сума е недостатъчна и следва да даде още поне 10 лева. Водачът изпълнил искането на митническия инспектор.

Няколко дни по-късно свидетелят отново извършвал товарен превоз. На дежурния митнически инспектор той се оплакал относно предходното му влизане в страната през същия граничен пункт и поисканата от него сума. За случая бил уведомен заместник-началникът на Митница Югозападна. След извършена проверка било образувано дисциплинарно производство срещу И.Л., материалите от която били изпратени до Окръжна прокуратура – Благоевград. Предстои делото да продължи в съда.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments