Мистериозен радиосигнал от космоса се повтаря на всеки 16 дни

0
307
Космос
Снимка: Pixabay

Вече са известни случаи на мистериозни повтарящи се радиосигнали от космоса, но за пръв път учени забелязаха установен модел в серия излъчвания от общ източник, отдалечен на половин милиард светлинни години от Земята, пише „CNN“.

Бързите радиоимпулси FRB (fast radio bursts) представляват сигнали в продължение на милисекунди, които изпращат радиовълни в космоса. Отделните излъчвания са еднократни и не се повтарят. Знае се обаче, някои радиосигнали изпращат кратки и енергични радиовълни повече от веднъж. Предишни наблюдения показват, че обикновено тези повторения са случайни или следват някаква закономерност.

Между 16 септември 2018 г. и 30 октомври 2019 г. изследователи в сътрудничество с канадския експеримент за картографиране на интензитета на водорода (CHIME) откриват доказателства за бързи радиоимпулси с постоянен цикъл от 16.35 дни. В продължение на 4 дни, сигналът се излъчва на всеки час, след което затихва за още 12 денонощия.

Предварителната документирана версия на откритието е запазена в архивите на електронното хранилище arXiv, което подкрепя достоверността на доклада, но той все още не е напълно рецензиран. Авторите са част екипа на колаборацията CHIME / FRB, която през последните години публикува множество проучвания върху радиоимпулсите.

В случая става въпрос за познатия на учените повторяем радиосигнал FRB 180916.J0158+65. Миналата година същите изследователи откриха източници на осем нови повтарящи се FRB импулси, сред които и този сигнал. Последният е проследен до масивна спираловидна галактика, разположена на около 500 милиона светлинни години от нас.

Изследователите се надяват, че ще могат да определят какво е причинило тези радиосигнали, проследявайки произхода на мистериозните излъчвания. Досега са установени единични и повтарящи се сигнали от най-различни източници, което задълбочава мистерията.

FRB 121102 е първият проследен радиосигнал, водещ началото си от малка галактика-джудже, където са разположени звезди и метали. Друг такъв пример е FRB 180916, излъчван от галактика в едно от спиралните рамена на Млечния път.

Последните данни за повторения на сигнала поставят въпроса какво може да е в състояние да генерира изпращане на подобни радиовълни.

„Откриването на периодичност от 16.35 дни, свързана с постоянен източник на FRB импулси, е важно доказателство за естеството на обекта“, пишат изследователите в своето проучване.

В проучването си те разглеждат възможните причини за явлението, като например орбиталното движение на звезда или обект с функциите на спътник в покрайнините на галактиката. Авторите на друг научен доклад, консултирали се с откривателите на тази закономерност, предполагат, че причината може да е свързана с неутронна звезда или OB-звезда от двоична система.

Неутронните звезди са най-малките по рода си, формирани са от останки на свръхнови. Диаметрите им са сравними с големината на градове като Чикаго или Атланта, невероятно плътни са и масите им надвишават тази на нашето слънце. OB-звездите също са масивни, с кратък живот и висока температура. Взаимодействието между тях и звездния вятър би могло да причини повтарящия се модел на FRB сигналите.

Изследването на тези радиосигнали помага на астрономите да научат повече за самата вселена. Колкото повече импулси бъдат проследени, толкова повече данни ще има за картографиране на материята и нейното разпределение в космоса.

Учените смятат, че бъдещите наблюдения биха могли да помогнат за определянето на модели и при други повтарящи се радиосигнали. По този начин те ще разберат става въпрос за изключения, или явленията са рутинни.

Превод: Валерия Илиева

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments