Мирчев: Хартиената коалиция отстрани председателя на Сметната палата, защото не се поддаде на натиска

0
27
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев. Снимка: Пресцентър "Демократична България"

„След като Сметната палата не се поддаде на натиска да я превърнат в бухалка, Хартиената коалиция отвърна на удара и отстрани председателя на институцията – една от малкото, запазили независимост. Оказа се неудобен Цветан Цветков с нежеланието си да участва в казуса с Нексо по начина, предвиден от раздухалите го, броени дни преди връчването на третия мандат.“

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook депутатът от „Демократична България“ /ДБ/ Ивайло Мирчев. Решението за отстраняването на председателя на Сметната палата беше изненадващо и беше взето днес следобед от Народното събрание. 

При гласуването „за“ бяха народните представители от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“. Така със 118 гласа то беше прието и Цветков вече не е начело на Сметната палата. 

„Решението на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ да демонстрират сила точно по тази тема, всъщност е поредното самопризнание за какво ще работят, очевидно заедно: България да се върне назад. Да задълбочи състоянието си на прокурорска република. Да пропилее европейските си шансове и да не реализира адекватно възможностите и потенциала си. Да остане на опашката, затънала в корупция, зависимости и страх от бъдещето“, коментира още по този повод депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. 

От своя страна отново във Facebook депутатът от ДБ Димитър Найденов припомни, че вчера е имало заседание на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, на което е бил изслушан именно председателят на Сметната палата

„На него той отказа да се включи в общото пропагандно говорене на ГЕРБ/ДПС по темата с даренията към ДБ, като обясни, че законът е спазен и от Сметна палата няма констатирани нарушения. Това беше поводът, но не и причината. Причината е, че Сметната палата в последните три години, в своите доклади осветява схемите от последните 12 години, а именно ББР, АМ, Хемус, схемата с Националната лотария на Божков, Бойко, Влади и Севда и други. Проблемът е, че през 2023 г. предстои и одит на Сметната палата на: Санирането, на НЕК и на ВИК проектите в страната, на управлението на горите и др., за които предстои да се пишат доклади. Задкулисието има нужда от удобен за поста човек“, написа още Найденов. 
 
Той коментира още, че днес затова Цветков е бил наказан и то публично от ГЕРБ, БСП, ДПС и техните патерици, защото е отказал да влезе в „мръсната им игра“.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments