MИР с финансова инжекция за бизнеса за над 1 млрд. лева в първата половин година

0
11
Александър Пулев
Александър Пулев. Снимка: МИР

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев разкри, че по линия на ресорното министерство ще бъдат отворени за кандидатстване процедури за повече от 1 млрд. лева само през първата половин година. По думите му тази финансова инжекция ще е по 3 направления – Плана за възстановяване, новата програма конкурентоспособност (ПКИП) и новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация /ПНИИДИ/.

„Доказахме, че сме екип на растежа и ускорението и постигнахме успехи в две посоки – Плана за възстановяване и структурните фондове.“, каза Пулев в интервю за „Студио Банкеръ“ и подчерта, че през август, при приемането на поста, по Плана за възстановяване /ПВУ/ е заварил в Министерството на иновациите и растежа /МИР/ една отворена процедура с 4 подадени проекта.

След 5 месеца работа, мобилна приемна на министъра с областните управители и бизнеса в цялата страна и местните медии подадените проекти са стигнали 10200 проекта. Министърът посочи, че в изминалите няколко месеца са постигнати успехи и по структурните фондове.

„В рекордно кратък срок бяха одобрени 2 програми ПКИП и ПНИИДИТ/ към МИР с общ ресурс от 5 млрд. лв.“, заяви той и изтъкна, че по изпълнението на Плана за възстановяване Министерството е абсолютният шампион спрямо другите.

„Имаме 2 процедури с подадени над 10 хиляди проекта в МИР, като първите 953 одобрени фирми вече са публикувани. Буквално обиколихме държавата, срещнахме се с 27 областни управители, представители на местната власт, за да покажем, че Планът е отворен и работи и пари за българския бизнес има. На ниво държава заварихме 0 одобрени програми за 0 лева, а вече имаме 10 одобрени програми за 20 млрд. лева.“, заяви той за постигнатите одобрени програми от ЕК в мандата на Служебния кабинет.

По думите му още до март-април предстои отварянето на 7 процедури за микро-, малки и средни компании по ПВУ, ПНИИДТ и ПКИП, по които фирмите ще могат да получат средства за разработване и внедряване на иновации, за развойна дейност и интелектуална собственост, за изграждане на фотоволтаични системи и батерии за локално съхранение на енергия за собствени нужди, както и за изграждане на цифрови и иновационни хъбове, за индустриалните зони в сраната.

„Успяхме да договорим и нов ресурс от 1 млрд. лв., който под формата на дялови инструменти ще стигне до предприемачите в България през следващите 3 години.“, подчерта министърът на иновациите и растежа.

„Това е нова фаза за предприемаческата екосистема у нас.“ заяви той. По думите му този ресурс ще бъде управляван по 2 направления – 550 млн. лв. от структурните фондове по ПКИП, които ще влязат през Фонда на фондовете и 360 млн. лв., управлявани от Европейския инвестиционен фонд, с който вече е подписано Споразумение. Предвидени са и 120 млн. лв. за технологичен трансфер по ПНИИДИТ за подкрепа на предприемачите в страната и за повече научни разработки в бизнеса.

„Процесът е така направен, че който и да управлява, тази помощ да е необратима.“, подчерта Пулев и допълни, че предстои Споразумението с ЕИФ да бъде ратифицирано от Народното събрание.

Пулев поясни, че с одобрението на базовия ресурс по структурните фондове е приключила фаза 1 и сега се отварят всички направления – ПВУ, ПКИП, ПНИИДИТ, с което през 2023 г. започва фаза 2 в работата на МИР за подкрепа на бизнеса. Той допълни, че чрез чисти и прозрачни процеси се работи тези средства да достигнат до българските фирми в цялата страна и обиколките на министъра и срещите му с бизнеса и местните власти няма да спрат дотук.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments