МИР: 1 млрд. лева финансова инжекция за българския бизнес

0
31
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

„За първи път в България, благодарение на Министерството на иновациите и растежа /МИР/, се осигурява такъв сериозен ресурс от около 1 млрд. лева под формата на дялови финансови инструменти за българските предприемачи.“

Това заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса доц. д-р Маню Моравенов в интервю. От Министерството уточниха, че дяловите инструменти са по следните направления: 550 млн. лева по новата Програма конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/, които ще стигнат до бизнеса през Фонда на фондовете; 120 млн. лева по новата Програма за научни изследвания и иновации /ПНИИДИТ/ за подкрепа на предприемачите в страната за повече научни разработки в бизнеса; По Плана за възстановяване – 360 млн. лева, управлявани от Европейския инвестиционен фонд, с който вече е подписано Споразумение.

По думите на Моравенов изминалата 2022 г. ще се запомни като година на криза, на спадове, застой на фондовите борси по света, но за Българската фондова борса /БФБ/ е свързана с годишен оборот над 1 млрд. лева, 7 успешни първични публични предлагания /IPO/ и 6-кратен ръст на индивидуалните инвеститори за последните три години. Оборотите на БФБ вече трета година са с ръст, обясни още той и подчерта важността на инициативи, които фондовата борса направи със свои партньори за растящи компании.

Относно новия инвестиционен инструмент между фондовата борса, ББР, чийто принципал е министърът на иновациите и растежа, и частни инвеститори, Моравенов каза, че по инициатива на МИР и министър Пулев трите институции са обединили усилия. Целта е да подпомогнат малките и средни компании, които искат да набират капитал, да го направят през пазар beam на БФБ. Това е борсовият пазар за растеж на МСП, създаден по европейска регулация. Той дава възможност на по-малки компании при облекчени условия и с по-малка административна тежест да имат достъп до възможностите за финансиране през капиталовия пазар.

Директорът на фондовата борса обясни, че за да се регистрира една компания на beam пазара е достатъчно тя да мине през 2-3 седмична процедура през Борсата, необходимо е компанията да отговаря на определени изисквания за мащаб, които са по-облекчени от тези на регулирания борсов пазар.

„Пазарът beam дава възможност на една компания за 12 месеца да набира капитал от около 16 млн. лева. Ако една малка компания търси финансиране от 1 млн. лева нагоре, може да обмисли листване на пазар beam. Важно условие е компанията да има история, зрялост и мащаб. За условен ориентир пазарната оценка на подобна компания трябва да е над 5 милиона лева. Друго условие е компанията да е преобразувана в акционерно дружество. Следваща стъпка е фирмата–кандидат за листване на beam да се свърже със съветник-компания, регистрирана като такава към БФБ. Техният списък може да бъде видян на интернет страницата на Борсата“, добави още Моравенов. Той обясни, че ролята на съветника е да съпровожда компанията-кандидат по време на процеса по листване на пазар beam и две години след това.

„Ключова подробност е, че набирането на капитал минава през инвестиционен посредник – член на БФБ, тъй като става чрез публично предлагане на акции, което е електронно през платформата на Борсата“, допълни още той.

„Процедури за над 1,2 млрд. лева ще бъдат отворени за кандидатстване за микро-, малки и средни предприятия. Това ще е през първите шест месеца на 2023 г.“, заявиха от Министерството на иновациите и растежа. От ведомството уточниха, че финансова инжекция за родния бизнес ще е по три направления – Плана за възстановяване, новата програма за конкурентоспособност /ПКИП/ и новата програма за наука и иновации /ПНИИДИТ/.

Фирмите ще могат да получат средства за разработване и внедряване на иновации, за развойна дейност и интелектуална собственост, за изграждане на фотоволтаични системи и батерии за локално съхранение на енергия, за изграждане на цифрови и иновационни хъбове, за индустриалните зони в страната и др. От МИР подчертаха също, че в рекордно кратък срок са били одобрени от Брюксел двете европрограми ПКИП и ПНИИДИТ, които са с общ ресурс от 5 млрд. лева.

Припомняме ви, че в края на миналата година Фондовата борса награди Министерството за развитието на пазара BEAM. Събитието беше част програмата beamUpLab за стимулиране на стартъпи. Наградата е за принос на държавна институция към насърчаването и развитието на перспективни български компании и повишаване на възможностите им за финансиране.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments