Миньорският милиардер Бени Щайнмец е изправен пред съда в Женева

0
161
Мина
Снимка: Пиксабей

Диамантеният магнат милиардер Бени Щайнмец ще бъде съден в Швейцария по обвинения в корупция, свързани с голяма минна сделка в Гвинея, съобщава “BBC”

Щайнмец, който има израелско и френско гражданство, винаги е неглижирал обвиненията, че компанията му плаща подкупи за милиони долари, за да получи разрешения за проучване на добив на желязна руда в южна Гвинея през 2008 г. Адвокатът му казва, че ще пътува от Израел до Женева, за да „пледира за невинността си“. Ако бъде осъден, той може да получи до 10 години затвор.

Рядко се случват големи дела за корупция в Швейцария, където се съобщава, че ще се проведе делото на 64-годишния бивш жител.

Прокурорите прекараха шест години в разследване на сделка, която даде на компанията на Щайнмец BSG Resources (BSGR) права да добива руда в голяма площ от планинския регион Симанду. Именно там се съдържат едни от най-големите неизползвани запаси от желязна руда в света.

Прокурорите обвиняват Щайнмец, че е спечелил сделката, като е подкупил една от четирите съпруги на бившия гвинейски президент Лансана Конте и че е фалшифицирал документи, за да го прикрие.

„Джакпотът“

Щайнмец си осигури правата в замяна на инвестиция от около 160 милиона щатски долара (118 милиона британски лири), но след това продаде половината от тях на бразилската мултинационална минна компания Vale, 18 месеца по-късно, за 2,5 милиарда щатски долара, нетирайки голяма печалба. По това време във финансовата преса това се наричаше “джакпот” сделка. Но също така повдигна въпроси защо първоначалните права са предоставени толкова евтино. Мо Ибрахим, суданският телекомуникационен милиардер и борец за борба с корупцията, по това време попита:

“Гвинейците са се занимавали с идиоти, престъпници или и двете?”

Щайнмец винаги е настоявал, че не е направил нищо лошо. В свое интервю през 2012 г. той каза пред Financial Times, че „хората не обичат успеха“ и е нормално да се търсят „възможности по агресивен начин“.

Преди процеса адвокатът на милиардера Марк Бонант настоя, че той “никога не е платил и стотинка подкуп” на Мамади Туре, вдовицата на бившия президент Конте, за когото се твърди, че е получавал подкупите. Въпреки че е призована да даде показания, не е ясно дали тя ще присъства на процеса. 

Правителството на Гвинея лиши BSGR от правата му за добив през 2014 г., позовавайки се на доказателства за корупция, които компанията отрече. Въпреки огромните си природни ресурси, Гвинея остава една от най-бедните страни на африканския континент. Тепърва страната трябва да се възползва напълно от запасите от желязна руда в планините Симанду.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments