Минусови температури и сняг през почивните дни

0
181
Сняг
Снимка: Агенция Пътна инфраструктура

Не се вижда краят на студените дни, градусите ще паднат още през почивните дни. Предупрежденията за опасно силен вятър се затвърдиха, който достигна до 120 км/час в Пазарджик, около 100 км/час в Хасково и Сливен и около 90 км/час в Североизточна България.

В цялата страна е в сила предупреждение от първа степен за много ниски температури. Като у нас почти навсякъде ще останат под нулата, сочи прогнозата на „БНТ“. Тази вечер в повечето райони ще е предимно ясно, но след полунощ от югозапад ще започне заоблачаване. Минималните температури ще са между -9° и -4°. Максималните ще са от -4° до +1°. Облачността ще продължава да се увеличава и по-късно следобяд в Югозападна България ще завали сняг. Северозападният вятър ще отслабне. В Дунавската равнина и в Източна България ще остане до умерен.

Студено и ветровито ще остане времето в планините. Ще духа умерен северозападен вятър, който в по-голямата част от страната постепенно ще отслабва. В най-високите и открити части ще бъде силен с посока запад. Температурите по най-високите върхове ще паднат до -14°. В планинските курорти ще са до -10° на Алеко, -8° в Боровец и Пампорово, а в Банско до -4°. Облачността ще е значителна и на много места ще превалява сняг. Опасността от лавини остава висока извън ски зоните в курортите.

През нощта срещу неделя и през деня снеговалежите ще обхванат по-голямата част от страната. Ще се натрупа снежна покривка. Вятърът отново ще се усили и застудяването ще продължи. По високите части на планините ще бъде още по-студено. През нощта срещу понеделник валежите ще спират и през деня ще е предимно слънчево. Сутрешните температури ще са ниски. В югозападната част от страната ще достигнат до -15°. През следващата седмица максималните стойности в повечето райони ще останат отрицателни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments