Министерството на здравеопазването предлага специалността „Медицинска сестра“ да стане защитена

0
415
Среща в МЗ
Среща в МЗ. Снимка: Пресцентър

Специалността „Медицинска сестра“ да стане защитена. Такова предложение е изпратило Министерството на здравеопазването до Министерството на образованието и науката, съобщиха от ведомството. Това стана ясно по време на работна среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов, заместник-министъра на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова и заместник-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев.

По време на разговора е било обсъдено какви целенасочени действия могат да бъдат предприети за обръщане на негативните тенденции, свързани с малкия брой желаещи да упражняват професията „Медицинска сестра“.

„Един от най-съществените проблеми, пред който е изправена системата на здравеопазването, е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си. За оптималното функциониране на системата е прието минималното съотношение медицински сестри/лекари да е поне 2:1. Към 31.12.2020 г., по данни на Националния статистически институт, това съотношение у нас е едва 0,98:1“, заяви зам.-министър Томов.

В последните 20 години има трайна практика университетите да обявяват в приемите си повече места за бъдещи лекари, отколкото за медицински сестри. Ако в кратки срокове тази тенденция не се обърне, недостигът на медицински сестри ще се увеличи драстично, каза още зам.-министърът.

По думите му една от основните крачки за решаването на този проблем е специалността „Медицинска сестра“ да бъде определена за защитена. Работи се и по пакет от мерки, които в дългосрочен план да създадат по-привлекателни условия за работа на медицинските сестри и така да се засили интересът на младите хора към тази професия, съобщиха още от здравното министерство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments