Министерството на туризма и бизнеса обсъдиха създаването на организация на бранша

0
26
Среща на Министерството на туризма и бизнеса
Среща на Министерството на туризма и бизнеса. Снимка: Министерство на туризма

Първото заседание на работната група между експерти на Министерството на туризма и представители на ресорния бизнес беше проведено. На него беше обсъдено изработването на закон за единна браншова организация

Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, която председателстваше заседанието, постави акцент върху воденето на конструктивен диалог в работата за създаването на национално представителна организация, която да консолидира бранша. От името на министър Илин Димитров проф. Модева подчерта, че целта е обединението да се случи без Министерството на туризма да извършва императивни действия или административна принуда спрямо участниците в работната група.

„През годините са правени опити за създаването на единна браншова организация и винаги е търсено партньорството на сектора. Идеята е да се създадат предпоставки за нормативен акт, който да бъде внесен в бъдещото Народно събрание“, заяви заместник-министърът.

Концепцията за създаването на единна браншова организация включва сътрудничество с бизнеса и с висшите университетски центрове.

„Вече има разработени модели на базата на проекти, проучени са добри практики в чужбина, върху които може да се стъпи и да се намери най-добрият вариант за българския туризъм“, подчерта проф. Модева.

Беше постигнато съгласие в кратък срок Министерството на туризма да предостави на участниците визия за модел за единна браншова организация, която след това по сектори да се обсъди и да се дадат предложения. Според участниците търсеният модел на обединение трябва да бъде на база направления в бранша.

Работната група с участието на представители на сектора беше сформирана в изпълнение на краткосрочни политики, залегнали в програмата на министър Илин Димитров в мандата на служебното правителство. До края на септември трябва да бъде изготвен закон за единна браншова организация, който да бъде внесен до свикването на Народното събрание и да се търси подкрепа от политическите партии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments