Министерството на отбраната плащало на кухи фирми милиони за утилизация по неизпълними договори?

0
326
Министерство на отбраната
Министерство на отбраната. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Извършена проверка от ПП “Възраждане” установи нанесени щети за милиони в Министерството на отбраната, през годините, чрез сключването на неизпълними договори за утилизация на боеприпаси с изтекъл срок на годност. Каква е схемата?

Чрез поредица от писмени въпроси от народния представител Петър Петров и изискани от него документи, предоставени от ведомството става ясно, че в края на 2008г. Министерството е превело 15 милиона лева на своето дъщерно дружество „ТЕРЕМ“. То от своя страна е превъзложило тази сложна дейност на свои дъщерни дружества, в нарушение на разпоредбите на договора и без да има право на това, като е разпределило общо 8 милиона лева между тях.

Едно от тези дружества от комплекса „ТЕРЕМ“ – „Терем-Ивайло“ ЕООД, тъй като също не е разполагало с никаква възможност да изпълни договора, който е сключило незаконосъобразно, също превъзлага дейностите по утилизация на устройства за авиационно поразяване (различни видове ракети) на частна фирма. Тя обаче не е имала към тази дата нито лиценз за утилизация, нито реални възможности да извърши такава дейност. Държавното „Терем-Ивайло“ обаче въпреки това в началото на 2009г. е превело на тази фирма авансова сума от 4 123 000 лева, срещу което е получило една хвърчаща запис на заповед като гаранция за тази сума, твърдят още от ПП „Възраждане“. 

Впоследствие през 2010 г. този договор за утилизация на авиационни боеприпаси е прекратен, но държавният интерес отново не е бил защитен – авансово платените 4 милиона не са били нито гарантирани, нито потърсени, нито от министерството на отбраната, нито от неговите дъщерни дружества по веригата на прехвърляне на държавните средства от едно на друго. Започнало е едно голямо протакане и бездействие, като в същото време фирмата, получила авансово тези 4 милиона лева, е била изпразнена от активи и имущество и впоследствие на няколко пъти е била прехвърлена и понастоящем е куха фирма, със задължения и към други кредитори.

Фрапантно се оказва, както бездействието и на настоящото ръководство на Министерството на отбраната, така и опитът да бъде предоставена на “Възраждане” заблуждаваща информация и дезинформация в писмения отговор от ведомството, на основание отправеното от политическата организация искане за информация, по реда на парламентарния контрол. В този отговор е посочено погрешно съдебно дело, което уж било водено за събирането на 1000 лева от дължимите 4 милиона, премълчана е информация за предприети конкретни действия и за размера на търсените суми, липсват каквито и да е данни къде, какво, кога и от кого е направено за защита на държавния интерес срещу дружеството-длъжник.

Когато разбрахме за това дългогодишно бездействие и безстопанственост и след като не получихме никакво съдействие от Министерството на отбраната в текста на техния подвеждащ и крайно лаконичен отговор, къде са тези 4 милиона лева държавни пари, ние от “Възраждане” веднага подадохме писмени сигнали до МВР и ДАНС, като ги сезирахме за увредения държавен интерес и нанесени щети на държавата в особено големи размери.

Очакваме сега правоохранителните институции да си свършат работата и да разплетат докрай тази схема на източване на държавни средства, чрез използване на кухи фирми-бенефициенти, по примера на окрадените над 53 милиона лева за строежа на автомагистрала „Хемус“, преведени на кухи фирми, подчертаха още от политическата сила. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments