Министерството на икономиката и индустрията ще си партнира с научните среди при формиране на политики и стратегии

0
28
Проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова и министър Никола Стоянов
Проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова и министър Никола Стоянов. Снимка: МИИ

Политики и стратегии в икономическия сектор ще бъдат подготвени съвместно Министерството на икономиката и индустрията /МИИ/ и Съюзът на икономистите в България /СИБ/. По този повод днес ресорният министър Никола Стоянов и председателят на Съюза проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова подписаха Меморандум за стратегическо партньорство. В организацията участват редица от най-изявените учени в областта на икономиката у нас.

„Днес даваме рамката на нашето сътрудничество и вярвам, че с подкрепата на научните и професионални среди, ще постигнем по-висока добавена стойност“, подчерта министърът.

Проблемите и предизвикателствата пред българската икономика трябва да се анализират цялостно и на високо професионално равнище, затова сътрудничеството със Съюза е толкова важно, заяви министърът. МИИ и Съюзът на икономистите ще провеждат регулярни срещи и ще работят съвместно по политиките, свързани с икономическата среда у нас, защитата на потребителите, дуално обучение, външноикономическа и търговска политика на България, както и трансформацията на българската икономика в прехода към Индустрия 4.0 и климатична неутралност.

„От нас зависи да създадем предпоставките за модернизиране и конкурентоспособността на българската икономика, за да остават повече млади хора в България и да върнем тези, които днес работят в чужбина“, посочи икономическият министър.

Председателят на Съюза проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова заяви, че е необходимо постигането на по-високо качество и по-добра оценка на труда в сферата на икономиката и те работят последователно по тази тема.

На официалното подписване присъстваха и заместник-председателите на СИБ проф.д.ик.н. Нено Павлов и д-р инж. Петър Нейчев, директорът на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура на УНСС доц. д-р Владимир Зановиев, членовете на СИБ и ИИкИ при Българска академия на науките доц. д-р Виктор Йоцов, доц. д-р Петя Брънзова и гл.ас.д-р Яна Пальова, както и членът на Управителния съвет на СИБ и изпълнителен директор на “Пловдив Тех парк” АД Венелин Йорданов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments